Hirdetés:
Vájling.hu Webáruház

A legtöbb háztartásban közkedvelt vendég a majonéz, ám a többség beéri a bolti, ízfokozókkal telespékelt műanyagokkal. Mi inkább a természetesre szavazunk, ennek fényében pedig mutatjuk is, hogyan készül a házi majonéz!

Mielőtt azonban belevágnánk, jöjjön egy kis majonéztörténet, s míg olvastok, lazítsátok ki a karizmaitokat, a házi majonéz készítéséhez ugyanis szükség lesz rájuk!

Bár mi magyarok nagyon szeretünk mindent visszavezetni magunkra, ezúttal a spanyolok zsebelhetik be majonéz feltalálója díjat, vagy legalábbis nagyon kapálóznak érte. A legenda szerint a menorcaiak azok, akik a lehető legnagyobb meggyőződéssel állítják: a népszerű mártást bizony náluk, azaz a Baleári-szigeteken találták fel. A legenda szerint, amikor a franciák elfoglalták a szigetet az 1700-as években, egy helyi szakács készített először majonézt a franciák vezérének, Richelieu hercegnek.

A sztori egyébként nagyon sántít, már csak azért is, mert korábbi szakácskönyvek is említik már az olajból és tojásból kikevert receptet, amelyet a Földközi-tenger térségében minden valószínűség szerint már korábban is ismertek.

Akárkiknek is köszönhetjük, az tuti, hogy a majonéz egy klassz dolog: na nem a bolti, ízfokozókkal és tartósítőszerrel megspékelt maszat, hanem az, amit mi otthon, házilag keverünk ki. Mutatjuk, hogyan!

házi majonéz
Forrás: Cookpad

Hozzávalók

  • 2db tojássárgája
  • őrölt fehér bors
  • 2mk mustár
  • 3dl olívaolaj
  • 3tk citromlé
  • 2tk porcukor

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját tegyük egy tálba. Enyhén sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ecetet vagy citromlevet, ha szeretnénk, a mustárt. Keverjük el a hozzávalókat. Folyamatos keverés mellett kezdjük csepegtetni az olajat. Mikor a krém összeállt, már egyenletes sugárban folytathatjuk az olaj adagolását. Az elkészült krémet ízlés szerint ízesítsük citrommal, sóval, borssal.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház