birsalma-lekvár
Forrás: Practical Self Reliance
Hirdetés:

A birsalma lekvár főzési ideje nem túl hosszú, savanykás íze pedig remekül illik a különböző süteményekbe és pitékbe, de kenyérre kenve is ízletes. 

A birsalma az egyik legértékesebb őszi gyümölcsünk, ám talán savanykás íze miatt kevésbé népszerű, nem mellesleg éppen most van a szezonja, amely az első hideg beköszöntétől november végéig tart. A gyümölcs kiemelkedő pektintartalma révén valóságos csodaszer a székrekedésre, emellett pedig számos vitaminban, ásványi anyagban és csersavban is bővelkedik, így igazán kár lenne kihagyni.

Ám nem csak tápanyagtartalma, de sokoldalú felhasználása miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis nagyon ízletes kompót, sajt, krémleves és lekvár is készíthető belőle. Ez utóbbihoz mutatunk most egy receptet.

birsalma-lekvár
Forrás: Lazzaris

Hozzávalók 

  • 3 kg birsalma
  • 3 db citrom
  • 1.5 kg cukor

Megmossuk, majd feldaraboljuk a birsalmákat, de nem hámozzuk meg, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntünk rá, kb. 2-2,5 csészényit, majd folyamatos kavargatás mellett puhára pároljuk, közben kavargatjuk, és figyeljük, ugyanis hamar odaég. Lehűtjük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.

A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva körülbelül 10 percig főzzük, nincs is többre szükség, hiszen a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár viszonylag gyorsan besűrűsödik.

Még forrón üvegekbe szedjük, másnap a tetején keletkezett kis nevességet papírtörlővel felitatjuk. Kenyérre kenve, vagy desszerthez isteni finom.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház