fűszerpaprika
Forrás: Pinterest
Hirdetés:

Lényegesen kevesebb fűszerpaprikát szüreteltek idén a termelők, amely akár fűszerpaprika hiányt is eredményezhet a kereskedelemben. 

Biztosak vagyunk benne, hogy már mindenki kóstolt fűszerpaprikával készült ételt, hiszen ez a magyar konyha legkedveltebb fűszere. Az ízét tehát mindenki ismeri, de azt tudtátok róla, hogy a termesztése egyike a leginkább kézi munkaigényes mezőgazdasági tevékenységeknek?

A mezőkön áprilistól októberig szinte folyamatos a munka a palántázástól elkezdve a kapáláson, a növényvédelmen és a szedésen át, ahol általában még utóérlelésre is szükség van – és akkor még nem ejtettük szót a további teendőkről.

fűszerpaprika
Forrás: Index

Az Agrár Info értesülései szerint azonban nem csak az időigényesség jelent komoly problémát a fűszerpaprika termesztésében, hanem a munkaerő hiány is, ugyanis folytonos emberhiánnyal is meg kell küzdenie a szakmának. A problémát egyrészt az okozza, hogy a gazdák nem találnak olyat, aki teljesítménybérben dolgozna nekik, ugyanis az alkalmazottak inkább óradíjban vállalják a paprikák szüretelését és csumázását.

Mivel az idei év különösen gyérre sikeredett, a megrendelők igyekeznek minél hamarabb beszerezni az éves fűszerpaprika-szükségletüket, így mostanság éjjel-nappal őrölnek a paprikamalmok. A kérdés már csak az, hogy mindez mire lesz elegendő.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház