Fotó: Don't Sweat the Recipes
Hirdetés:

Hiába tudjuk, hogy mennyire fontos a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, úgy tűnik, még mindig nem hallgatunk eléggé az észérvekre – a statisztikák legalábbis erre engednek következtetni. 

Ahogy azt a CityGreen is kifejti, bár 2000 óta növekedett valamelyest a gyümölcs- és zöldségfogyasztás Magyarországon, még a kisgyermekes családok is alig érik el a napi 300 grammot. Ebben pedig az a legmeglepőbb, hogy a statisztikák szerint, főleg a gyümölcsök, de a zöldségek is az ötödik-hatodik legkedveltebb ételcsoportba tartoznak, a gyerekek pedig még inkább kedvelik ezeket az ételeket, ám mégis csak ilyen keveset eszünk belőlük napi rendszerességgel.

Hogy kevesebbet fogyasztanak-e a magyarok az átlagnál? Ha megnézzük az európai adatokat, a magyarok eredményei sajnos még elkeserítőbbnek tűnnek, ugyanis a zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a hazai lakosság mindössze 30%-a fogyaszt naponta zöldséget, szemben az írekkel, akik 84%-kal szerezték meg az első helyet a napi zöldségfogyasztás versenyén.

Ami a gyümölcsöket illeti, egy icipicit jobb a helyzet, ám a 40% sem számít igazán jó eredménynek. Abban viszont nincs semmi meglepő, hogy a gyümölcsfogyasztás tekintetében a mediterrán országok végeztek az élen.

gyümölcs-zöldség-magyarok
Fotó: She Loves Biscotti

Noha számtalan kérdés felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy a magyarok miért sereghajtók a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban, ennek egyik oka az, hogy ha megnézzük a magyar ételeket, jól láthatjuk, hogy a leggyakrabban fogyasztott zöldségféle a burgonya. Ezt a zöldséget azonban nem számítják bele a statisztikai adatokba, ugyanis magas a keményítő tartalma, tulajdonképpen nagyobb, mint amennyi vitamint tartalmaz.

Emellett ne feledkezzünk meg arról se, hogy az elkeserítő eredményhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy a közelmúltban elképesztő mértékben nőtt meg a gyümölcsök és zöldségek ára, csak az alma ára a duplájára nőtt az elmúlt egy évben, és a többi zöldség és gyümölcs is folyamatosan drágul.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház