Categories: CupákosHírek

A szerb raguleves titka

A kiszela csorba avagy a szerb raguleves, talán a magyar raguleveshez hasonlít a leginkább. A hasonlóság inkább a kockázott húsban rejlik, ízvilágában azonban  nagy különbség van. 

Déli szomszédaink leggyakrabban bárányhúsból készítik a szerb ragulevest, tejföllel és citrommal ízesítik, és rengeteg zöldséggel spékelik meg. Első hallásra talán az erdélyi csorba levesre is hasonlít cikkünk főszereplője, és van is köztük hasonlóság mi tagadás. Elsősorban az, hogy mindkettő savanykás ízvilágú, ám hozzávalóiban már jelentős az eltérés.

Az elkészítési ideje nem a legrövidebb, körülbelül másfél órát vesz igénybe, de megéri a ráfordított időt!

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscomb apróra vágva
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dkg rizs
  • 2 felvert tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál zsiradék
  • bors
  • citromlé
  • pirospaprika ízlés szerint

A felolvasztott zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott húst. Ráöntünk másfél liter vizet, lefedjük és lassú tűzön egy órán át főzzük.

Ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd beletesszük a vékony szeletekre vágott póréhagymát, a sárgarépát, a nagyon apróra vágott hagymát és beledobjuk a megmosott rizst.

Beleöntünk egy kevéske vizet, éppen csak annyit, amivel pótoljuk a vizet, ami elfőtt. További fél órán át főzzük.

Egy villa résein át belecsurgatjuk a felvert tojásokat, de ekkor már a fazekat jobb, ha levesszük a tűzről.

Ezek után adjuk hozzá a tejfölt és citromlével állítjuk be a végleges ízt. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kép forrása: egyszerugyorsreceptek.com

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

1 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

1 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

1 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

4 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago