Cupákos

Babfőzelék, amely után megnyalod mind a tíz ujjad

A babfőzelék elsősorban téli étel, de mi bevalljuk őszintén, hogy nyáron is szeretjük készíteni. Önmagában is laktató fogás, könnyű leves után pedig ideális másodikfélének. 

Sok formában fogyasztják a babot, – közismertebb nevén a paszulyt – készülhet belőle leves, főzelék, gulyás vagy tört paszuly. Ráadásul azon zöldségek közé tartozik, amit általában mindenki szeret – legalábbis mi biztosan, így télen-nyáron szívesen fogyasztjuk

A babnak egyébként is számos kedvező élettani hatásáról beszélhetünk, például rostban kifejezetten gazdag, amely jótékony hat az emésztésre, de B1 vitamin tartalma is kiemelkedő, amely szükséges többek között a megfelelő szénhidrát anyagcseréhez, az idegek és a szív megfelelő működéséhez. A bab ráadásul egy fehérjében gazdag zöldség, így annak, aki nem fogyaszt húst, kifejezetten ajánlott.

Sült sertéscomb szeletekkel vagy füstölt-főtt csülökkel szokás tálalni, ám ha könnyebbre vágyunk, próbáljuk ki valamelyik zöldségfasírttal – így kifejezetten egészséges fogást kapunk.

Hozzávalók

  • 30 dkg száraz bab (előző este beáztatva)
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kis fej vöröshagyma (aprítva)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 2 ek liszt
  • 4 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika
  • bors (őrölt)
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk cukor
  • 1 tk 10 %-os ecet
  • bors

 

A babot bő vízben feltesszük főni, a forrástól számítva 10-15 perc múlva leszűrjük. Közben forralunk másik főzővizet, ebből felöntjük annyival, amennyi ellepi, így a bab nem edződik meg, és elkerüljük a felfújódást.

Babérral, sóval ízesítjük, puhulásig csendesen főzzük.

Közben az olajból és lisztből világosbarna rántást készítünk, amelyben megdinszteljük a vöröshagymát, majd a fokhagymát is.

A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, beleöntjük a tejfölt, és kb. 1 dl hideg vizet. Simára keverjük, és a főzelékbe keverjük (nem lesz csomós, és nem kell kétszer kikeverni a tejföl miatt).

Újraforrásig kevergetjük, néhány percig takarékon együtt forraljuk ha sűrűnek találjuk, kevés vízzel hígítjuk.

Közben a cukorral, ízlés szerint sóval, borssal, és az ecettel ízesítjük.

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago