Cupákos

Bakonyi sertésragu hagyományosan

A bakonyi sertésragu a legnépszerűbb hazai ételek egyike, és nagyot nem is lehet vele hibázni. Egy-két dologra azonban érdemes figyelni, például fontos a sok szósz, és a hús omlóssága.

A bakonyi sertésragu lényegében egy magyaros ízvilágú, tejfölös, gombás ragu, amely minden valószínűség szerint sok család recepttárában fellelhető. A bakonyi sertésszelet nagyon hasonlóan készül, azonban ennél nem húscsíkokat készítünk, hanem a szeletekre vágott sertéshúst kell omlósra sütni.

Ha van rá időnk, akkor a köretként szolgáló galuskát magunk készítsük el, a bolti változat jóval silányabb minőségű, mint a házi!

Most az alapreceptet hoztuk, ezen nyugodtan változtathatunk ízlésünk szerint.

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscomb (vagy -lapocka)
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg húsos füstölt szalonna
  • 10 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl  tejföl
  • 2 ek liszt
  • pirospaprika
  • őrölt fekete bors

 

A sertéscombot és a szalonnát csíkokra vágjuk. A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk.

A kipirított szalonnán megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a paprikát és a paradicsomot, és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a húst és a gombát, és megsózzuk, megborsozzuk.

Ha zsírjára sült, megszórjuk a pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk. Behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, 1 dl vízzel és kiforraljuk. Rizzsel, galuskával vagy tésztával tálaljuk.

kép forrás: biabisztro.hu

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

24 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago