Cupákos

Ciorbă de burtă avagy az erdélyi pacalleves

Az erdélyi pacalleves elkészítése viszonylag sok macerával jár, így a legtöbben beugranak egy vendéglőbe, hogy ott egyék meg kedvenc levesüket. Nincs ezzel sem semmi baj, ám ha mégis otthon akarnád elkészíteni, akkor segítünk neked néhány tippel!

A pacalt talán senkinek sem kell bemutatnunk, amennyien szeretik, legalább annyian utálják is, egyszóval igencsak megosztó étel. Másrészről a pacallevest vagy más néven pacalcsorbát nagyobb adagban érdemes elkészíteni, ugyanis így sokkal ízletesebb a végeredmény.

A félreértések elkerülése végett fontos tisztázni, hogy a pacallevesnek az égvilágon semmi köze a pacal pörkölthöz, ízvilágban is teljesen eltérőek. A pacalleves egyébként igencsak régi múltra tekint vissza a román gasztronómiában, ugyanis már több, mint 500 éve ismert étel. Minden valószínűség szerint török-arab közvetítéssel jutott az országba, ezt bizonyítja az is, hogy a török uralom alatt élő számos balkáni ország konyhájában  is megtalálható a pacalcsorba.

Nem szaporítjuk a szót, jöjjön is a lényeg!

Hozzávalók

  • 1 kg pacal
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • 1 nagy fej foghagyma
  • 5-6 darab piros paprika (savanyított)
  • 1 csípos paprika
  • 3 tojássárga
  • 5 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • bors
  • ételízesítő
  • ízlés szerint ecet

Vékony csíkokra vágjuk a pacalt, és feltesszük főni. Amikor megfőtt, leszűrjük és félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük nagylyukú reszelőn. Megpároljuk kevés olajon, hozzáadjuk a pacalt, majd felengedjük kb. 3-4 liter vízzel. A zúzott fokhagymát a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. A paprikát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a csípős paprikát fölkarikázzuk, és ezeket is a leveshez adjuk. A lisztet, a tojássárgákat és a tejfölt simára elkeverjük, felengedjük vízzel, majd szűrő segítségével behabarjuk a levest.

Ízlés szerint ecettel savanyíthatjuk, ha kedvünk tartja. Forrón tálaljuk, tejfölt, ecetet és csípős paprikát adhatunk mellé!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago