Tárkonyos palóc leves ebédre? Szuper ötlet!

A palóc leves hasonlóan magyar étel, mint a gulyásleves, ám annál könnyedebb, savanykásabb ízvilágú. A hiedelemmel ellentétben azonban nem a palócokról kapta a nevét. Hogy kikről? Cikkünkből kiderül!

A palócleves Mikszáth Kálmánnak és Gundel Károlynak köszönhető. Mikszáth ugyanis azt kérte Gundeltől, hogy készítsen valami igazán magyaros ételt éttermének nyitójára. Gundel igyezett mindent beletenni, amitől egy leves magyaros lehet. Így készítették el a gálavacsorára egy könnyített gulyáslevest, amely Mikszáth egyik regényéről, A jó palócokról kapta a nevét a palóc leves.

Ez ugyancsak egy legenda, más elképzelések szerint a palóc konyhára volt jellemző a tejfölös, savanykás ízvilág, és talán innen jöhet az elnevéz. Annyi biztos, hogy a friss, zsenge zöldbab és a kapor alapja ennek a fantasztikus levesnek, amit most megmutatunk, hogyan készíthetsz el!

Hozzávalók

  • 500 gramm sertéslapocka
  • 200 gramm füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 300 gramm leveszöldség
  • 300 gramm zöldbab
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 csomag kapor
  • ízlés szerint tárkonyecet
  • 200 gramm krumpli
  • 1 darab babérlevél

A szalonnát kis kockára vágjuk, húst picit nagyobb darabokra. A hagymát felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk.

A szalonnát alacsony lángon megsütjük egy nagy lábos aljában. Amikor kisült a zsírja, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig kevergetjükm majd megszórjuk fűszerpaprikával, és belekeverjük a húst.

Körbepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőséges ellepi. Ízlés szerint sózzuk, majd hozzátesszük a babérlevelet, és alacsony lángon addig főzzük, ameddig meg nem puhul. Ekkor hozzákeverjük a zöldségeket, tíz perc múlva a feldarabolt zöldbabok is mehetnek a fazékba. Amikor a zöldbab is puha, beleszórjuk a felaprított kaprot.

Tálaláskor tejföllel koronázzuk meg a levest.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago