Cupákos

Ételek, amik újramelegítve a legjobbak

Felmelegítve csak a töltött káposzta jó, tartja a mondás, pedig ez de nem igaz! Vagyis, hogy pontosítsunk a töltött káposzta mellett, akad még étel rendesen, amiket nyugodtan fogyaszthatunk többszöri felmelegítés után is, sőt ekkor igazán a legfinomabbak.

Általában az a szabály, hogy az ételek frissen a legjobbak. Ez többnyire így is van, de akad azért néhány kivétel. Olaszul is létezik a magyarhoz hasonló közmondás, amely szerint a leves sosem jó felmelegítve, utalva ezzel áttételesen a szerelemre is.

Sok olyan magyar étel van, aminek kifejezetten jót tesz az újramelegítés, ezek elsősorban téli, nehéz ételek, amikben több alapanyag található, például hús és zöldségek. Vannak azonban olyanok, amik gyakorlatilag borzasztóak lesznek, és csakis frissen jó enni őket. Ilyenek a tésztafélék, a sültkrumpi, a pizza, egyéb olajban sült dolgok. Ezeknek elsősorban az állaga romlik nagyon sokat az újramelegítéstől, de az ízük is jelentősen károsul a művelet során.

Jöjjenek hát azok az ételek, amik felmelegítve jobbak, mint frissen!

Káposztás ételek

Első helyen azért csak a töltött káposzta, a székely káposzta, a rakott káposzta, és hasonló káposztás finomságok végeznek. Nem véletlen, hogy ezeket főzzük Karácsonykor is, hogyha szükséges, akkor több napig is lakmározhassunk belőlük.

Pörkölt

Bár a pörköltek frissen is isteniek, azért egy-két újramelegítés egyáltalán nem árt meg nekik, sőt! Különösen a keményebb fajtájú húsokat lehet szuperül újramelegíteni, úgy, mint a sertésből vagy marhából, esetleg vadból készült verziókat.

Chili con carne

Nagy kedvencünk a chillis bab, sokszor el is készítjük. Valahogy mindig azt vettük észre, hogy újramelegítve ez is intenzívebb ízeket ad. Persze frissen is isteni, de itt sem kell félni a melegítéstől, az már egyszer biztos.

Bolognai ragu

A bolognai raguval hasonló a helyzet, amellett, hogy az egyik legfinomabb húsos ragú, az újramelegítsétől csak még jobb lesz. A hozzá való tésztát viszont mindig frissen készítsük el.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago