Felmelegítve csak a töltött káposzta jó, tartja a mondás, pedig ez de nem igaz! Vagyis, hogy pontosítsunk a töltött káposzta mellett, akad még étel rendesen, amiket nyugodtan fogyaszthatunk többszöri felmelegítés után is, sőt ekkor igazán a legfinomabbak.
Általában az a szabály, hogy az ételek frissen a legjobbak. Ez többnyire így is van, de akad azért néhány kivétel. Olaszul is létezik a magyarhoz hasonló közmondás, amely szerint a leves sosem jó felmelegítve, utalva ezzel áttételesen a szerelemre is.
Sok olyan magyar étel van, aminek kifejezetten jót tesz az újramelegítés, ezek elsősorban téli, nehéz ételek, amikben több alapanyag található, például hús és zöldségek. Vannak azonban olyanok, amik gyakorlatilag borzasztóak lesznek, és csakis frissen jó enni őket. Ilyenek a tésztafélék, a sültkrumpi, a pizza, egyéb olajban sült dolgok. Ezeknek elsősorban az állaga romlik nagyon sokat az újramelegítéstől, de az ízük is jelentősen károsul a művelet során.
Jöjjenek hát azok az ételek, amik felmelegítve jobbak, mint frissen!
Első helyen azért csak a töltött káposzta, a székely káposzta, a rakott káposzta, és hasonló káposztás finomságok végeznek. Nem véletlen, hogy ezeket főzzük Karácsonykor is, hogyha szükséges, akkor több napig is lakmározhassunk belőlük.
Bár a pörköltek frissen is isteniek, azért egy-két újramelegítés egyáltalán nem árt meg nekik, sőt! Különösen a keményebb fajtájú húsokat lehet szuperül újramelegíteni, úgy, mint a sertésből vagy marhából, esetleg vadból készült verziókat.
Nagy kedvencünk a chillis bab, sokszor el is készítjük. Valahogy mindig azt vettük észre, hogy újramelegítve ez is intenzívebb ízeket ad. Persze frissen is isteni, de itt sem kell félni a melegítéstől, az már egyszer biztos.
A bolognai raguval hasonló a helyzet, amellett, hogy az egyik legfinomabb húsos ragú, az újramelegítsétől csak még jobb lesz. A hozzá való tésztát viszont mindig frissen készítsük el.
A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…
A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…
A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…