Fish & chips otthon? Még szép!

Anglia egyik legkedveltebb street foodja, a fish & chips otthon is könnyen elkészíthető. Mutatjuk, hogyan!

Mint oly sok étel esetében, itt is rengeteg változat létezik, sőt komoly viták szólnak, hogy milyen is az igazán tökéletes bunda, vagy hogy milyen legyen a krumpli. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a fish & chips gyakorlatilag már kultikus étel, igazából nincs is benne mit nem szeretni. A titka a friss összetevőkben rejlik: a jó minőségű tengeri hal (édesvízi hal is alkalmas erre), a ropogós sörtészta, na és a krumpli!

Az első fish & chips üzletek az 1860-as években nyíltak Londonban, majd a 19. század végétől gyakrolatilag egyenesen ívelt felfelé az efféle üzletek sikere. Halak nagy- és kiskereskedelmével is foglalkozó Samuel Isaacs is beszállt a businessbe, innentől kezdve pedig nem volt megállás. Az Egyesült Királyságban ma megközelítőleg 10500 fish & chips üzlet közül lehet válogatni. Nem semmi, ugye?

Nem kell hozzá túl nagy ördöngösség, hogy itthon is elkészíthessük, mutatunk hozzá egy receptet!

A fish chips igazi street food étel már itthon is akadnak rá próbálkozások

Hozzávalók

  • 4 szelet halfilé
  • 4 nagy burgonya
  • olaj a sütéshez
  • citromszeletek a díszítéshez-tálaláshoz
  • A hal bundázásához:
  • 10 dkg liszt
  • fél kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál
  • kevés víz vagy sör

Először a hal bundázáshoz készülünk elő. Egy arra alkalmas edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Lassan hozzáadjuk a vizet és a sört, és addig kevergetjük, míg folyékony massza nem lesz belőle. Ezt követően harminc pedig állni hagyjuk.

A burgonyákat hasábokra vágjuk, konyharuhával szárazra törölgetjük őket.

Az olajat mély serpenyőbe öntjük, felmelegítjük, kis adagokban megsütjük a burgonyahasábokat, s lehetőleg drótkosárba tesszük, sütőben, melegen tartjuk.

A haldarabokat megforgatjuk a bundában, és a forró olajban kb. 4-5 percig sütjük, míg egyik oldaluk aranysárgára pirul, azután megfordítjuk, s a másik oldalán ugyanannyi ideig sütjük.

A sült krumplival, citromkarikákkal és tartár mártással tálalva igazán fenséges ebéd vagy vacsora.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Mosogató duguláselhárítás: A konyhai mosogató dugulásának megoldása

A konyhai mosogató dugulása egy gyakori és bosszantó probléma, amely bármely háztartást érinthet. A víz…

3 nap ago

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago