Cupákos

Hagyományos paraszt tarhonya szaftosan

Ebben az ételben az a legjobb, hogy minden hozzávaló ott lapul hozzá a hűtődben. A paraszt tarhonya vagy másnéven a pásztortarhonya igenis lehet finom, felejtsük el a száraz menzai veziót, mutatunk hozzá egy igazán ízletes, szaftos variációt.

A tarhonyát valami oknál fogva méltatlanul keveset használjuk. Amikor mindez tudatosult bennünk, elszégyeltük magunkat, majd gyors nekiugrottunk egy paraszt tarhonya elkészítéséhez. Nem is értjük, miért nem jut eszünkbe gyakrabban, pedig roppant olcsó, finom és laktató is. Ígérjük, ezentúl nem feledkezünk meg róla!

Ha sokakat jól kell lakatnod, de nem akarsz több ezret elverni, akkor a paraszt tarhonya egy igazi segítség lehet számodra!

Hozzávalók

  • 30 dkg tarhonya
  • 40 dkg burgonya
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 15 dkg kolbász (füstölt)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 teáskanál paprikakrém (fele lehet csípős)
  • 1.5 tk só
  • 2 teáskanál fűszerpaprika (púpos)
  • 1 l víz

 

A krumplit meghámozzzuk, karikákra vágjuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot pedig fekszeleteljük.

A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk.

A tarhonyát vékony olajon világos barnára pirítjuk kb. 5-6 perc alatt.

A pirított tarhonyára rászórjuk az őrölt paprikát, a víz felével (1/2 liter) felöntjük és hozzáadjuk a krumplit.

Beleszórjuk a sót, jöhet ezután a pirosarany, a felszeletelt zöldpaprika és paradicsom.

A kiolvasztott szalonnát leszűrjük, és 3-4 evőkanál szalonnazsírral meglocsoljuk a tarhonyát.

Kb. 20-25 perc alatt megfőzzük, a vizet apránként pótoljuk úgy, hogy mire elkészül, ne főjje el a levét, jó szaftos maradjon.

Mikor már majdnem megfőtt hozzáadjuk a kolbászkarikákat. Egyet-kettőt rottyan, és már kész is!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago