Cupákos

Hagyományos paraszt tarhonya szaftosan

Ebben az ételben az a legjobb, hogy minden hozzávaló ott lapul hozzá a hűtődben. A paraszt tarhonya vagy másnéven a pásztortarhonya igenis lehet finom, felejtsük el a száraz menzai veziót, mutatunk hozzá egy igazán ízletes, szaftos variációt.

A tarhonyát valami oknál fogva méltatlanul keveset használjuk. Amikor mindez tudatosult bennünk, elszégyeltük magunkat, majd gyors nekiugrottunk egy paraszt tarhonya elkészítéséhez. Nem is értjük, miért nem jut eszünkbe gyakrabban, pedig roppant olcsó, finom és laktató is. Ígérjük, ezentúl nem feledkezünk meg róla!

Ha sokakat jól kell lakatnod, de nem akarsz több ezret elverni, akkor a paraszt tarhonya egy igazi segítség lehet számodra!

Hozzávalók

  • 30 dkg tarhonya
  • 40 dkg burgonya
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 15 dkg kolbász (füstölt)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 teáskanál paprikakrém (fele lehet csípős)
  • 1.5 tk só
  • 2 teáskanál fűszerpaprika (púpos)
  • 1 l víz

 

A krumplit meghámozzzuk, karikákra vágjuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot pedig fekszeleteljük.

A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk.

A tarhonyát vékony olajon világos barnára pirítjuk kb. 5-6 perc alatt.

A pirított tarhonyára rászórjuk az őrölt paprikát, a víz felével (1/2 liter) felöntjük és hozzáadjuk a krumplit.

Beleszórjuk a sót, jöhet ezután a pirosarany, a felszeletelt zöldpaprika és paradicsom.

A kiolvasztott szalonnát leszűrjük, és 3-4 evőkanál szalonnazsírral meglocsoljuk a tarhonyát.

Kb. 20-25 perc alatt megfőzzük, a vizet apránként pótoljuk úgy, hogy mire elkészül, ne főjje el a levét, jó szaftos maradjon.

Mikor már majdnem megfőtt hozzáadjuk a kolbászkarikákat. Egyet-kettőt rottyan, és már kész is!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago