Cupákos

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kőleves

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy szegény legény, aki házról házra járt élelemért, de a falu zsugori lakói közül senki nem szánta meg. El is gondolkodott hát a szegény legény, hogy “ha már Isten vendégszeretetből nem osztogatott sokat errefelé, talán észből sem volt olyan bőkezű” – valahogy így kezdődik a kőleves története.

Fogott egy követ, és bekéredzkedett egy öregasszonyhoz, ám ahogy a többi, ő sem adott neki semmit. Ekkor mondja neki a szegény legény, hogy kaphatna-e egy fazekat, mert van nála egy kő, amiből ő bizony isteni levest tud csinálni. Erre az öregasszonyt elkezdte furdalni a kíváncsiság, és csak hozta nagy bőszen a fazekat.

Fel is rakták főni a követ, amikor a szegénylegény egyre csak kavargatja, ízlelgeti, míg meg nem jegyzi mellé, hogy csak kellene bele még egy kis só. Pattant is az öregasszony, hogy az bizony van neki. Utána a zsírral játszotta el ugyanezt a legény, végül ezt követte a kolbász, a sárgarépa, a petrezselyem és a pityóka. Az öregasszony meg csak ámuldozott, hogy mégis mennyire finom lett a kőleves, és még egy kis rizzsel is megtoldotta azt.

A kőleves kifejezés manapság is használatos  (no nemcsak az emberi leleményességre és egyben butaságra), hanem olyan levesre is, ami igencsak jól jön, ha meg kell húznunk a nadrágszíjat.

Mi most egy igazi kőleves receptet mutatunk nektek, ami olcsó, tartalmas (és még kő sincs benne).

Hozzávalók

  • 100 g paprikás kolbász vagy szalámi
  • 2 db sárgarépa
  • 40 g zeller
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 20 g zsiradék
  • 50 g rizs
  • 1 db hegyes-erős paprika
  • petrezselyem
  • 1,5 l víz
  • só, bors, pirospaprika

A kolbászt karikára vágjuk és egy kis zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a további hozzávalókat: a sárgarépát, a zellert, a burgonyát,  a hegyes- erős paprikát és a petrezselymet. Fűszerezzük, és végül felöntjük vízzel, majd készre főzzük. Jó étvágyat hozzá!

 

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

4 óra ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

4 óra ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

4 nap ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

4 nap ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago