Így lesz tökéletes a Márton-napi sült liba!

Márton napján talán még azok is libasültet esznek, akik az év másik napján nem rajonganak annyira a szárnyasért. Hoztunk nektek egy olyan receptet, ami után biztos megnyaljátok mind a tíz ujjatokat. Jöjjön hát egy finom Márton-napi sült liba a felejthetetlen lila káposztával!

Hogy miért éppen a liba Márton napján? Nos, a legenda szerint Szent Márton nem igazán örült a tours-i püspökségi cím megszerzéséhez, így inkább az elbújás mellett döntött. Sajnos azonban a hangos libák közbeszóltak. Az ól – ahol Szent Márton menedéket lelt – tele volt pletykás szárnyasokkal, akik hangos gágogásukkal lebuktatták a püspököt.

Gasztro oldalként egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne ejtsünk szót az isteni Márton napi sült libáról. Na, persze itt is ahány ház, annyi elkészítési mód, mi most hoztunk nektek egyet a sok közül!

  • 4 db libacomb
  • 2 fej vöröshagyma feldarabolva
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • őrölt fekete bors
  • morzsolt majoránna
  • A káposztához:
  • 1 kg lila káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 3-4 evőkanál olvasztott libazsír vagy olaj
  • kb. 1 bő evőkanál cukor
  • kb. 2 evőkanál 10 %-os ecet
  • kb. 1 teáskanál egész kömény
  • őrölt bors
  • A burgonyához:
  • 1 kg  krumpli hámozva, darabolva
  • őrölt bors
  • rozmaring
  • kb. 3 evőkanál olvasztott libazsír

A combokat alapos tisztítás után papírtörlővel szárazra töröljük, besózzuk, majorannával és borssal pedig a húsos részét bedörzsöljük. A húsok széleiről levágjuk a felesleges zsiradékot, majd saját zsírjában picit megkapatjuk a combokat. Jöhetnek a vöröshagyma és a fokhagyma darabok, meglocsoljuk a borral, majd fedő alatt bőrével felfelé 1.5-2 óra alatt puhára pároljuk. Ezután még előmelegített, 220 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perig sütjük.

A párolt káposztához a káposztát vékony szeletekre szeleteljük. Lesózzuk, picit összekeverjük és egy 20 percig hagyjuk pihenni. Közben a cukrot a libazsiradékban enyhén megkaramellizáljuk, ezután megdinszteljük benne a hagymát és a köményt is. Jöhet bele a lila káposzta, amit ezután meglocsolunk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon 25-30 percig párolunk. Párolás közben néhányszor óvatosan megkevergetjük, vigyázva hogy ne törjük meg túlzottan a káposzta szálakat.

A darabolt krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Sütőedényben összeforgatjuk a libazsírral, a rozmaringgal és a borssal, majd 220 fokos sütőben néha átforgatva ropogósra sütjük.

Mi szóltunk, hogy elég ínycsiklandó a recept, nem is kell több egy igazi Márton napi libalakomához. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

9 óra ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

9 óra ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

9 óra ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

3 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

3 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago