Cupákos

Itthon is nagy népszerűségnek örvend a füstölőpisztoly

Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a füstölőpisztoly, vagyis a Smoking Gun, amivel különféle konyhai fogásokat és italokat tehetünk még különlegesebbé, karakteresebbé.

A füstölő pisztoly 5-6 évvel ezelőtt kezdett népszerűvé válni Nagy-Britanniában, ahol a különféle húsok, halak mellett vajakat, zöldségeket és még koktélokat is aromás füsttel tettek izgalmasabbá. Az éttermekben használt módszerek hamar feltűntek a háztartásokban is és egy füstölőpisztoly segítségével ma gyakorlatilag bárki kipróbálhatja, milyen az, ha egy kicsit feldobja az otthon elkészített ételt. „Ennek az eljárásnak a lényege az utólagos füstölés, vagyis olyan aromákat, esetleg fűszereket juttatunk az ételek környezetébe, amely nem változtatják meg drasztikusan azok ízvilágát és karakterét, hanem pusztán egyedi kontúrt adnak az ételeknek” – hangsúlyozta Simon László, a Sage termékmenedzsere.

A füstölés egy olyan módszer, ami mindenki számára megadja a kibontakozás lehetőségét. Azaz végtelenszámú kombináció és elképzelés létezik és idővel mindenki ki tudja magának kísérletezni a legkedvesebb aromájú füstöt. „A témával ismerkedő gourmeteknek érdemes a tölgyfa forgáccsal kezdeni, mert ez lágyabb füstízt ad a sajtoknak, vagy a különféle húsoknak. A hikorifa forgács pedig erős bacon ízt kölcsönöz az ételnek, így kiváló választás lehet a marha-, vagy sertéshúsok esetében” – tette hozzá a szakember. Az almaforgács ugyanakkor enyhén édeskés illatú, ezért megfelelő lehet a hússzeletek, koktélok, vagy tejszínhabos édességek füstöléséhez.

Fotó: Sage

A füstölőpisztoly működése ráadásul rendkívül egyszerű, pusztán bele kell helyezni az adagolójába a használni kívánt forgácsot, ezt követően pedig óvatosan meg kell gyújtani azt. Az így keletkező füstöt a készülékhez tartozó szilikon csővel lehet elvezetni a kívánt helyre. Annak érdekében, hogy a füst tartósan megmaradjon a füstölni kívánt étel környezetében érdemes egy üvegbúra, vagy átlátszó fólia alatt végezni a füstölést, majd legalább 2-3 percig hagyni kell az üvegbúra, vagy a fólia alatt a füstöt, hogy az étel kellőképpen át tudja venni az elégetett forgács illatvilágát.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago