A sztrapacska nálunk is kedvelt szlovák eredetű étel, amely kiválóan alkalmas egy hétvégi ebéd főfogásaként is. Két fő változata a káposztás és a juhtúrós verzió, mi most ez utóbbit készítettük el.
Különösen konyhatündérnek sem kell lenned, hogy elkészítsd, ugyanis egészen egyszerűen összerakható ételről van szó. A sztrapacskának egyébként kifejlett rajongói köre van, fesztiválokat is szoktak neki rendezni a szomszédos országokban.
A sztrapacska jelentését a szlovák strapaty (kócos, borzas) szóból származtatják. Onnan az elnevezés, hogy tésztáját vágódeszkáról, a kés élével szaggatták a forró vízbe, és így az alakja szabálytalanabb lett, mint a galuskáé.
Hozzávalók
A burgonyát megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy aprítógépben felaprítjuk. A nedvességet nem szoktuk belőle kinyomkodni, mert annyi vízzel, amennyi a krumpliban van, kevesebbet kell majd belekeverni. Egy nagy keverőtálba rakjuk, beleteszünk egy jó nagy csipet sót, a tojásokat, és folyamatosan kevergetve adagoljuk bele a lisztet. Akkor jó, ha nokedli állagú, hát ehhez ha még kell, egy pici vizet adunk.
Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, majd amikor lobog, beleszaggatjuk a sztrapacskát.
Közben az olajon vagy zsíron a felkockázott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd kiszedjük belőle a pörcöt. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a juhtúrót, a krémsajtot, a tehéntúrót, valamint a tejföl felét. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a felaprított kaprot.
Ebbe szedjük ki a forró vízből a megfőtt sztrapacskát. Óvatosan összeforgatjuk, és még egy picit rápirítunk. Tejföllel díszítve, a félretett pörccel megszórva tálalhatjuk, magában is önálló étel, de pörkölt mellé is remek köret.
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…
Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…
Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…
A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…