Categories: CupákosReceptek

Krumplis tészta kovászos uborkával? Naná!

A szegények eledeleként is emlegetett krumplis tészta az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb étel a magyar konyhában, hiszen pusztán három alapanyag kell hozzá: krumpli, tészta és hagyma. Ez a három pedig szinte minden konyhában kivétel nélkül megtalálható!

Bár tápanyagtartalma kérdéses, az biztos, hogy hála a tésztának és a krumplinak egy laktató és ütős étel. A legfinomabb, ha kovászos vagy csemege uborkával esszük, de bármely ecetes savanyúság is kiválóan megy hozzá. Nézzünk egy hagyományos, ám annál finomabb bevált krumplis tészta receptet!

Hozzávalók

  • 50 dkg fodros vagy kocka tészta (durum)
  • 50 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj (vagy zsír)
  • 1 tk pirospaprika (őrölt)
  • bors (őrölt )
  • kömény (őrölt)
  • kovászos uborka

A krumplit feltesszük főni. Ezután a vöröshagymát félbevágjuk, majd felaprítjuk és egy kevés zsírban vagy olajban megpároljuk, arany színűre pirítjuk. Ezután lehúzzuk a lábast a tűzről, rádobjuk a pirospaprikát és összekeverjük. A krumplit leszűrjük és jöhet is a hagymás-paprikás alapra. Nem muszáj teljesen összetörni a krumplit, maradhat nyugodtan darabos is ízlés szerint.

Sós vízben megfőzzük a tésztát, és összekeverjük a krumplis alappal. Nyugodtan adjunk hozzá néhány evőkanál főzőlét, annál szaftosabb lesz a végeredmény. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy nagyon kevés őrölt köménnyel megbolondíthatjuk a végeredmény!

+1 tipp

Igazán különlegessé teheted a krumplis tésztát, ha a fentebb említett műveletek után még egy kicsit rápirítasz, és tűz alatt serpenyőben átforgatod. Ehhez előfordulhat, hogy  szükséged lehet egy kis plusz zsírra (például mangalica zsírra), ne sajnáljuk róla!

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago