Cupákos

Madame Dubarry és a cordon bleu

Vajon mi köze lehet egy sajttal és sonkával töltött bundázott húsnak a Szent Lélek lovagrendhez? Több, mint gondolnánk!

Cordon bleu és a Szentlélek Lovagrend

A francia eredetű cordon bleu (ejtsd kordon blő) szó szerinti fordításban kék szallagot jelent. A cordon bleu története meglepő módon egész régre nyúlik vissza, pontosabban 1348-ig, amikor is III. Euduárd a csaták hőseit egy sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel tüntette ki. 200 év elteltével III. Henrik francia királynak (aki nagy piperkőc hírében áltt) annyira megtetszettek a kék szallagok, hogy hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), akik szintén kék szalagot viseltek.

A lovagok híresek voltak fényűző nagy lakomáikról, s bár a rend a francia forradalmat követően megszűnt a “kék szallag” továbbra is egyet jelentett az ízletes étkekkel és nagy lakomákkal.

Egy szakácsnő sikertörténete

A legelfogadottabb nézet szerint Madame Dubarry egykoron nagy lakomára invitálta meg magához a hedonista hírében álló xv. Lajost, aki szerint csakis férfiak tudnak igazán jól főzni. Ám, miután mind a 10 ujját megnyalta a király, szépséges ágyasa elárulta neki, hogy egy fiatal hölgy lapul az ételek elkészítőjének állarca mögött. A király kitűntette a tehetséges szakácsnőt, íg vonulhatott be végül a gasztronómia történetébe a Cordon Blue, amely később egy étellé átlényegülve lett a kiváló konyhaművészet metaforája.

A Kékszallag kitűntetés

Manapság a Kékszallagról leginkább Európa legnagyobb tókerülő versenyére gondolhatunk, amelyet minden évben a Balatonon rendeznek meg. A 20. század hajnalán ez azonban nem a vitorlások, hanem a hatalmas gőzhajók megmérettetését jelentette. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átjáró hajót illette meg a kékszallag kitüntetést, a mai napig népszerű fogást pedig egy francia szakács alkothatta meg a győzelem emlékére. Tartja magát az az elképzelés is, amely szerint az első cordon bleu a tragikus sorsú Titanic óveánjárón került felszolgálásra.

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago