Cupákos

Madame Dubarry és a cordon bleu

Vajon mi köze lehet egy sajttal és sonkával töltött bundázott húsnak a Szent Lélek lovagrendhez? Több, mint gondolnánk!

Cordon bleu és a Szentlélek Lovagrend

A francia eredetű cordon bleu (ejtsd kordon blő) szó szerinti fordításban kék szallagot jelent. A cordon bleu története meglepő módon egész régre nyúlik vissza, pontosabban 1348-ig, amikor is III. Euduárd a csaták hőseit egy sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel tüntette ki. 200 év elteltével III. Henrik francia királynak (aki nagy piperkőc hírében áltt) annyira megtetszettek a kék szallagok, hogy hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), akik szintén kék szalagot viseltek.

A lovagok híresek voltak fényűző nagy lakomáikról, s bár a rend a francia forradalmat követően megszűnt a “kék szallag” továbbra is egyet jelentett az ízletes étkekkel és nagy lakomákkal.

Egy szakácsnő sikertörténete

A legelfogadottabb nézet szerint Madame Dubarry egykoron nagy lakomára invitálta meg magához a hedonista hírében álló xv. Lajost, aki szerint csakis férfiak tudnak igazán jól főzni. Ám, miután mind a 10 ujját megnyalta a király, szépséges ágyasa elárulta neki, hogy egy fiatal hölgy lapul az ételek elkészítőjének állarca mögött. A király kitűntette a tehetséges szakácsnőt, íg vonulhatott be végül a gasztronómia történetébe a Cordon Blue, amely később egy étellé átlényegülve lett a kiváló konyhaművészet metaforája.

A Kékszallag kitűntetés

Manapság a Kékszallagról leginkább Európa legnagyobb tókerülő versenyére gondolhatunk, amelyet minden évben a Balatonon rendeznek meg. A 20. század hajnalán ez azonban nem a vitorlások, hanem a hatalmas gőzhajók megmérettetését jelentette. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átjáró hajót illette meg a kékszallag kitüntetést, a mai napig népszerű fogást pedig egy francia szakács alkothatta meg a győzelem emlékére. Tartja magát az az elképzelés is, amely szerint az első cordon bleu a tragikus sorsú Titanic óveánjárón került felszolgálásra.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago