Cupákos

Madame Dubarry és a cordon bleu

Vajon mi köze lehet egy sajttal és sonkával töltött bundázott húsnak a Szent Lélek lovagrendhez? Több, mint gondolnánk!

Cordon bleu és a Szentlélek Lovagrend

A francia eredetű cordon bleu (ejtsd kordon blő) szó szerinti fordításban kék szallagot jelent. A cordon bleu története meglepő módon egész régre nyúlik vissza, pontosabban 1348-ig, amikor is III. Euduárd a csaták hőseit egy sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel tüntette ki. 200 év elteltével III. Henrik francia királynak (aki nagy piperkőc hírében áltt) annyira megtetszettek a kék szallagok, hogy hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), akik szintén kék szalagot viseltek.

A lovagok híresek voltak fényűző nagy lakomáikról, s bár a rend a francia forradalmat követően megszűnt a “kék szallag” továbbra is egyet jelentett az ízletes étkekkel és nagy lakomákkal.

Egy szakácsnő sikertörténete

A legelfogadottabb nézet szerint Madame Dubarry egykoron nagy lakomára invitálta meg magához a hedonista hírében álló xv. Lajost, aki szerint csakis férfiak tudnak igazán jól főzni. Ám, miután mind a 10 ujját megnyalta a király, szépséges ágyasa elárulta neki, hogy egy fiatal hölgy lapul az ételek elkészítőjének állarca mögött. A király kitűntette a tehetséges szakácsnőt, íg vonulhatott be végül a gasztronómia történetébe a Cordon Blue, amely később egy étellé átlényegülve lett a kiváló konyhaművészet metaforája.

A Kékszallag kitűntetés

Manapság a Kékszallagról leginkább Európa legnagyobb tókerülő versenyére gondolhatunk, amelyet minden évben a Balatonon rendeznek meg. A 20. század hajnalán ez azonban nem a vitorlások, hanem a hatalmas gőzhajók megmérettetését jelentette. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átjáró hajót illette meg a kékszallag kitüntetést, a mai napig népszerű fogást pedig egy francia szakács alkothatta meg a győzelem emlékére. Tartja magát az az elképzelés is, amely szerint az első cordon bleu a tragikus sorsú Titanic óveánjárón került felszolgálásra.

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

7 óra ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago