Categories: CupákosHírek

Madame Dubarry és a cordon bleu

Vajon mi köze lehet egy sajttal és sonkával töltött bundázott húsnak a Szent Lélek lovagrendhez? Több, mint gondolnánk!

Cordon bleu és a Szentlélek Lovagrend

A francia eredetű cordon bleu (ejtsd kordon blő) szó szerinti fordításban kék szallagot jelent. A cordon bleu története meglepő módon egész régre nyúlik vissza, pontosabban 1348-ig, amikor is III. Euduárd a csaták hőseit egy sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel tüntette ki. 200 év elteltével III. Henrik francia királynak (aki nagy piperkőc hírében áltt) annyira megtetszettek a kék szallagok, hogy hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), akik szintén kék szalagot viseltek.

A lovagok híresek voltak fényűző nagy lakomáikról, s bár a rend a francia forradalmat követően megszűnt a “kék szallag” továbbra is egyet jelentett az ízletes étkekkel és nagy lakomákkal.

Egy szakácsnő sikertörténete

A legelfogadottabb nézet szerint Madame Dubarry egykoron nagy lakomára invitálta meg magához a hedonista hírében álló xv. Lajost, aki szerint csakis férfiak tudnak igazán jól főzni. Ám, miután mind a 10 ujját megnyalta a király, szépséges ágyasa elárulta neki, hogy egy fiatal hölgy lapul az ételek elkészítőjének állarca mögött. A király kitűntette a tehetséges szakácsnőt, íg vonulhatott be végül a gasztronómia történetébe a Cordon Blue, amely később egy étellé átlényegülve lett a kiváló konyhaművészet metaforája.

A Kékszallag kitűntetés

Manapság a Kékszallagról leginkább Európa legnagyobb tókerülő versenyére gondolhatunk, amelyet minden évben a Balatonon rendeznek meg. A 20. század hajnalán ez azonban nem a vitorlások, hanem a hatalmas gőzhajók megmérettetését jelentette. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átjáró hajót illette meg a kékszallag kitüntetést, a mai napig népszerű fogást pedig egy francia szakács alkothatta meg a győzelem emlékére. Tartja magát az az elképzelés is, amely szerint az első cordon bleu a tragikus sorsú Titanic óveánjárón került felszolgálásra.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago