Az új esztendőbe érdemes derűsen és reményekkel telve tekinteni, így mindenki jobbat vár tőle, mint a tavalyitól. Talán ezzel is magyarázható, hogy oly sok babona és hagyomány köthető az újév fordulópontjához. Egyes ételek szerencsét és sok pénzt hoznak, nézzünk hát szét a szerencsehozó ételek háza táján!
Nálunk nem telik el úgy az újév, hogy ne ennénk malacot vagy lencsét. Az már azonban kultúránként változik, hogy ki mitől várja Fortuna áldását. Nézzünk szét a világban!
A japánok hajdinából készült hosszú tésztát, sobát esznek. Ezt az ételt rágás nélkül fogyasztják, gyakorlatilag felszippantják, gyakran leves formájában készítik el. Ha azonban mégis megtörik a szájban a tészta, akkor sajnos szerencsétlenség fog jönni az új évben. Ráadásul a soba a hosszú életet is szimbolizálja, így minél hosszabb a tészta, annál tovább élünk. Hozzátennénk, hogy nemcsak újévkor, hanem születésnapokon is szívesen szürcsölik a japánok, hiszen a legfőbb kívánság mi lehetne, mint egy hosszú és boldog élet.
Amerikában – elsősorban a déli államokban – a Hoppin’ John nevezetű fogás hozza el a szerencsét a tengerentúliaknak. Ez egy fekete babbal, rizzsel, apróra vágott hagymával és szalonnával készült egytálétel. Kőbe vésett receptje persze ennek sincs, olyan mint nálunk a töltött káposzta: ahány ház, annyi szokás. Így egyes helyeken paprikát, de néha kolbászt is raknak bele.
Szívesen fogyasztják a zöld fűszereket is újév napján az amerikaiak, mondván, hogy így könnyebben bevonzzák a zöldhasúakat.
A spanyol ajkú országokban Szilveszter napján 12 szem szőlőt fogyasztanak, amely az elkövetkező 12 szerencsében gazdag hónapot szimbolizálja. Ebben az időszakban a bevásárlóközpontok és a piacok Spanyolországtól kezdve egészen Kubáig megtelnek műanyag pezsgőspoharakkal, amelyekbe már előre belekészítik a 12 szem szőlőt.
A görögök az édességre esküsznek, itt van például vasilopita nevezetű tortájuk, amelyben egy pénzérmét rejtenek el. Aki megtalálja, annak biztosan jól alakul majd az új esztendő, sőt a lottózóba sem árt beugrania. Sokszor az elkövetkező év évszámával díszítik fel a tortát. Hasonló hagyománya van a rizspudingnak a svédeknél és a finneknél, akik viszont pénzérme helyett mandulát rejtenek el benne.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…