Cupákos

Szerencsehozó ételek a világ különböző tájain

Az új esztendőbe érdemes derűsen és reményekkel telve tekinteni, így mindenki jobbat vár tőle, mint a tavalyitól. Talán ezzel is magyarázható, hogy oly sok babona és hagyomány köthető az újév fordulópontjához. Egyes ételek szerencsét és sok pénzt hoznak, nézzünk hát szét a szerencsehozó ételek háza táján!

Nálunk nem telik el úgy az újév, hogy ne ennénk malacot vagy lencsét. Az már azonban kultúránként változik, hogy ki mitől várja Fortuna áldását. Nézzünk szét a világban!

Japán

A japánok hajdinából készült hosszú tésztát, sobát esznek. Ezt az ételt rágás nélkül fogyasztják, gyakorlatilag felszippantják, gyakran leves formájában készítik el. Ha azonban mégis megtörik a szájban a tészta, akkor sajnos szerencsétlenség fog jönni az új évben. Ráadásul a soba a hosszú életet is szimbolizálja, így minél hosszabb a tészta, annál tovább élünk. Hozzátennénk, hogy nemcsak újévkor, hanem születésnapokon is szívesen szürcsölik a japánok, hiszen a legfőbb kívánság mi lehetne, mint egy hosszú és boldog élet.

Toshikoshi soba, a hajdinatésztából készült leves a japánok szerencseétele

USA

Amerikában – elsősorban a déli államokban – a Hoppin’ John nevezetű fogás hozza el a szerencsét a tengerentúliaknak. Ez egy fekete babbal, rizzsel, apróra vágott hagymával és szalonnával készült egytálétel. Kőbe vésett receptje persze ennek sincs, olyan mint nálunk a töltött káposzta: ahány ház, annyi szokás. Így egyes helyeken paprikát, de néha kolbászt is raknak bele.

A déli államokban a Hoppin’ John hozza a szerencsét
+1 étel Amerikában

Szívesen fogyasztják a zöld fűszereket is újév napján az amerikaiak, mondván, hogy így könnyebben bevonzzák a zöldhasúakat.

Spanyolország és a spanyol ajkú országok

A spanyol ajkú országokban Szilveszter napján 12 szem szőlőt fogyasztanak, amely az elkövetkező 12 szerencsében gazdag hónapot szimbolizálja. Ebben az időszakban a bevásárlóközpontok és a piacok Spanyolországtól kezdve egészen Kubáig megtelnek műanyag pezsgőspoharakkal, amelyekbe már előre belekészítik a 12 szem szőlőt.

A szőlő hozza a szerencsét a spanyoloknak

Görögország

A görögök az édességre esküsznek, itt van például vasilopita nevezetű tortájuk, amelyben egy pénzérmét rejtenek el. Aki megtalálja, annak biztosan jól alakul majd az új esztendő, sőt a lottózóba sem árt beugrania. Sokszor az elkövetkező év évszámával díszítik fel a tortát. Hasonló hagyománya van a rizspudingnak a svédeknél és a finneknél, akik viszont pénzérme helyett mandulát rejtenek el benne.

Vasilopita, a görög szerencse-torta
Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago