Az új esztendőbe érdemes derűsen és reményekkel telve tekinteni, így mindenki jobbat vár tőle, mint a tavalyitól. Talán ezzel is magyarázható, hogy oly sok babona és hagyomány köthető az újév fordulópontjához. Egyes ételek szerencsét és sok pénzt hoznak, nézzünk hát szét a szerencsehozó ételek háza táján!
Nálunk nem telik el úgy az újév, hogy ne ennénk malacot vagy lencsét. Az már azonban kultúránként változik, hogy ki mitől várja Fortuna áldását. Nézzünk szét a világban!
A japánok hajdinából készült hosszú tésztát, sobát esznek. Ezt az ételt rágás nélkül fogyasztják, gyakorlatilag felszippantják, gyakran leves formájában készítik el. Ha azonban mégis megtörik a szájban a tészta, akkor sajnos szerencsétlenség fog jönni az új évben. Ráadásul a soba a hosszú életet is szimbolizálja, így minél hosszabb a tészta, annál tovább élünk. Hozzátennénk, hogy nemcsak újévkor, hanem születésnapokon is szívesen szürcsölik a japánok, hiszen a legfőbb kívánság mi lehetne, mint egy hosszú és boldog élet.
Amerikában – elsősorban a déli államokban – a Hoppin’ John nevezetű fogás hozza el a szerencsét a tengerentúliaknak. Ez egy fekete babbal, rizzsel, apróra vágott hagymával és szalonnával készült egytálétel. Kőbe vésett receptje persze ennek sincs, olyan mint nálunk a töltött káposzta: ahány ház, annyi szokás. Így egyes helyeken paprikát, de néha kolbászt is raknak bele.
Szívesen fogyasztják a zöld fűszereket is újév napján az amerikaiak, mondván, hogy így könnyebben bevonzzák a zöldhasúakat.
A spanyol ajkú országokban Szilveszter napján 12 szem szőlőt fogyasztanak, amely az elkövetkező 12 szerencsében gazdag hónapot szimbolizálja. Ebben az időszakban a bevásárlóközpontok és a piacok Spanyolországtól kezdve egészen Kubáig megtelnek műanyag pezsgőspoharakkal, amelyekbe már előre belekészítik a 12 szem szőlőt.
A görögök az édességre esküsznek, itt van például vasilopita nevezetű tortájuk, amelyben egy pénzérmét rejtenek el. Aki megtalálja, annak biztosan jól alakul majd az új esztendő, sőt a lottózóba sem árt beugrania. Sokszor az elkövetkező év évszámával díszítik fel a tortát. Hasonló hagyománya van a rizspudingnak a svédeknél és a finneknél, akik viszont pénzérme helyett mandulát rejtenek el benne.
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…