Az új esztendőbe érdemes derűsen és reményekkel telve tekinteni, így mindenki jobbat vár tőle, mint a tavalyitól. Talán ezzel is magyarázható, hogy oly sok babona és hagyomány köthető az újév fordulópontjához. Egyes ételek szerencsét és sok pénzt hoznak, nézzünk hát szét a szerencsehozó ételek háza táján!
Nálunk nem telik el úgy az újév, hogy ne ennénk malacot vagy lencsét. Az már azonban kultúránként változik, hogy ki mitől várja Fortuna áldását. Nézzünk szét a világban!
A japánok hajdinából készült hosszú tésztát, sobát esznek. Ezt az ételt rágás nélkül fogyasztják, gyakorlatilag felszippantják, gyakran leves formájában készítik el. Ha azonban mégis megtörik a szájban a tészta, akkor sajnos szerencsétlenség fog jönni az új évben. Ráadásul a soba a hosszú életet is szimbolizálja, így minél hosszabb a tészta, annál tovább élünk. Hozzátennénk, hogy nemcsak újévkor, hanem születésnapokon is szívesen szürcsölik a japánok, hiszen a legfőbb kívánság mi lehetne, mint egy hosszú és boldog élet.
Amerikában – elsősorban a déli államokban – a Hoppin’ John nevezetű fogás hozza el a szerencsét a tengerentúliaknak. Ez egy fekete babbal, rizzsel, apróra vágott hagymával és szalonnával készült egytálétel. Kőbe vésett receptje persze ennek sincs, olyan mint nálunk a töltött káposzta: ahány ház, annyi szokás. Így egyes helyeken paprikát, de néha kolbászt is raknak bele.
Szívesen fogyasztják a zöld fűszereket is újév napján az amerikaiak, mondván, hogy így könnyebben bevonzzák a zöldhasúakat.
A spanyol ajkú országokban Szilveszter napján 12 szem szőlőt fogyasztanak, amely az elkövetkező 12 szerencsében gazdag hónapot szimbolizálja. Ebben az időszakban a bevásárlóközpontok és a piacok Spanyolországtól kezdve egészen Kubáig megtelnek műanyag pezsgőspoharakkal, amelyekbe már előre belekészítik a 12 szem szőlőt.
A görögök az édességre esküsznek, itt van például vasilopita nevezetű tortájuk, amelyben egy pénzérmét rejtenek el. Aki megtalálja, annak biztosan jól alakul majd az új esztendő, sőt a lottózóba sem árt beugrania. Sokszor az elkövetkező év évszámával díszítik fel a tortát. Hasonló hagyománya van a rizspudingnak a svédeknél és a finneknél, akik viszont pénzérme helyett mandulát rejtenek el benne.
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…