Cupákos

Illatos tárkonyos raguleves

A tárkonyos raguleves örök kedvenc, nincs is ezen mit csodálkozni, finom, illatos, és bőven elég utána valami könnyed másodikféle. 

Ebből az ételből jó, ha sokat készítünk, egyrészt mert úgy finomabb, másrészt meg mert sohasem elég belőle. Viszonylag sok összetevő szükségeltetik hozzá, így ha szeretnénk se nagyon tudnánk elkerülni a nagyobb mennyiséget, de szerintem nem is nagyon szeretné ezt senki.

Próbáltuk már többféleképpen, például disznóból és vadból is, de nekünk a legfinomabb csirkéből lett. Egyrészt így sokkal könnyedebb is, másrészt a kalóriatartalma is alacsonyabb.

Nem bonyolult elkészíteni, egy-két szabályt azonban nem árt betartani. A sokféle zöldség miatt érdemes figyelembe vennünk a zöldségek különböző főzési idejét, így elsőként a gyökérzöldségek kerüljenek először a fazékba. Pirítsuk meg őket vajon, így még finomabbak lesznek! Ezután jön a hagyma és a hús, majd a borsó, és a többi hozzávaló, amivel már csak pár percig kell főzni.

Hozzávalók

  • 2 db csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller (kicsi)
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg zöldborsó
  • 4 ek olaj
  • bors
  • tárkony
  • 4 db leveskocka (erőleves)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 db citrom (leve)

 

A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a zöldborsó kivételével felkockázzuk.

Egy nagy lábosban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk.

Hozzáadjuk a kétféle répát, a karalábét, valamint a zellert, és 5 percig dinszteljük. Sóval, borssal, tárkonnyal és az aprított fokhagymával fűszerezzük. Azután felöntjük annyi vízzel (2 liter), amennyi levest szeretnénk készíteni. Beletesszük a leveskockákat, felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a gombát. Addig főzzük, míg minden alapanyag megpuhul (kb. 10 perc).

Egy kis tálba öntjük a tejszínt, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Rámerünk 3-4 merőkanál forró levest, simára keverjük, majd a forrásban lévő leveshez adjuk. Forralunk rajta egyet, végül hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselymet és a frissen facsart citromlevet (ajánlatos kóstolgatni, inkább kevesebb citromot adni hozzá, amit tálaláskor ízlés szerint pótolhatunk). Kész is az isteni tárkonyos raguleves.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago