Tócsni recept, a népies krumplilepény

Tócsni, lapcsánka, görhöny, bramborák, cicedli, cicege, akárhogyan is hívjuk egyre gondolunk: reszelt, nyers krumplival és liszttel készült, olajban vagy zsírban sült népi étel. Olcsó, egyszerű és finom is. Kell ennél több?

Talán nincs is még egy olyan étkünk, amelyet ennyiféleképpen szokás említeni, nem is szaporítanánk azzal a szót, hogy mindet felsoroljuk, de higgyétek el, legalább 20 különböző névvel rendelkezik. Bár egyesek a tócsni és a lapcsánka között különbéget tesznek, ugyanis bár míg a tésztájuk ugyanaz, a sütési technikában van különbség: a tócsnit serpenyőben, mint a palacsintát zsiradék nélkül sütik, addig a lapcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik.

Eredete nem ismert, azért minden valószínűség szerint a népi találékonyság keltette életre, alapreceptje ugyanis a legszegényebb időket idézi. Nagyon sok verziója létezik, csak a teljesség igénye nélkül említenénk meg néhányat : a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), stb.

Fűszerezése legalább olyan változatos, mint az elnevezései: lehet sajtos, tejfölös, fokhagymás, gombás, juhtúróval töltött, húsos, de még lekváros is. És, hogy mi olyan nagyszerű ebben az egyszerű ételben? Bármikor elkészíthető, olcsó és lényegében úgy variáljuk, ahogy szeretnénk.

Mi most egy alapreceptet hoztunk, ezt természetesen bármikor lehet cifrázni is.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 2-3 ek liszt
  • olaj a sütéshez

A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, majd lereszeljük.

A reszelt burgonyához hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.

Serpenyőben olajat hevítünk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük őket, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert így az igazi!

Akárcsak a lángost, megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt, ki hogy szereti.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago