Cupákos

Tócsni recept, a népies krumplilepény

Tócsni, lapcsánka, görhöny, bramborák, cicedli, cicege, akárhogyan is hívjuk egyre gondolunk: reszelt, nyers krumplival és liszttel készült, olajban vagy zsírban sült népi étel. Olcsó, egyszerű és finom is. Kell ennél több?

Talán nincs is még egy olyan étkünk, amelyet ennyiféleképpen szokás említeni, nem is szaporítanánk azzal a szót, hogy mindet felsoroljuk, de higgyétek el, legalább 20 különböző névvel rendelkezik. Bár egyesek a tócsni és a lapcsánka között különbéget tesznek, ugyanis bár míg a tésztájuk ugyanaz, a sütési technikában van különbség: a tócsnit serpenyőben, mint a palacsintát zsiradék nélkül sütik, addig a lapcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik.

Eredete nem ismert, azért minden valószínűség szerint a népi találékonyság keltette életre, alapreceptje ugyanis a legszegényebb időket idézi. Nagyon sok verziója létezik, csak a teljesség igénye nélkül említenénk meg néhányat : a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), stb.

Fűszerezése legalább olyan változatos, mint az elnevezései: lehet sajtos, tejfölös, fokhagymás, gombás, juhtúróval töltött, húsos, de még lekváros is. És, hogy mi olyan nagyszerű ebben az egyszerű ételben? Bármikor elkészíthető, olcsó és lényegében úgy variáljuk, ahogy szeretnénk.

Mi most egy alapreceptet hoztunk, ezt természetesen bármikor lehet cifrázni is.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 2-3 ek liszt
  • olaj a sütéshez

A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, majd lereszeljük.

A reszelt burgonyához hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.

Serpenyőben olajat hevítünk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük őket, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert így az igazi!

Akárcsak a lángost, megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt, ki hogy szereti.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago