Cupákos

Tojásos nokedli ecetes salátával

A fejes saláta szezon megkerülhetetlen fogása a tojásos nokedli, amelynek egyetlen trükkje a nokedli szaggatás, ám ha odafigyelünk, akkor ettől sem kell tartanunk.

Mi imádjuk a tojásos ételeket, tavasszal meg nyáron pedig a fejes salátát, innen jött az ötlet, hogy tojásos nokedlit készítünk. Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné, pedig hát lássuk be nem egy fine dinig menü.

A nokedli szaggatás autodidakta módon is bőven elsajátítható, amolyan deszkáról késsel történő szaggatásos módszerrel is. Ha ez mégsem jön össze, akkor az a lényeg, hogy megtaláljuk a kezünkhöz illő nokedli szaggatót, amelyből számos fajta létezik már: különböző formájú és lyuknagyságú szaggatókat találhatunk a boltokban, így ha keresgélünk egyszer biztosan megleljük majd az igazit.

Mivel csupán pár összetevős fogásról van szó, kulcsfontosságúak az alapanyagok, ezért szánjunk időt a minőségi alapanyagok beszerzésére!

Hozzávalók 4 főre

50 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
2 dl tej
1,5 teáskanál só
4-5 liter víz, 1 evőkanál só
5 dkg vaj
6-7 tojás a tetejére

 

A vizet a sóval feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz.

A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk.

Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük. 2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk.

Kínálhatjuk friss idénysalátával, kovászos uborkával, de bármilyen savanyúsággal is, bár szerintünk ecetes salátával a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Tétova ínyenc

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago