Újévi lencsegulyás

Szinte nincs is olyan ember a világon, aki ne szeretné a gulyáslevest, a lencsegulyás pedig pláne jó választás, ha tartani szeretnénk az újévi hagyományt. 

Sima gulyás, babgulyás, lencsegulyás – bármiből legyen is, a gulyásleves az egyik legnépszerűbb magyar fogás, a lencse pedig az egyik leghasznosabb táplálékunk, ami tömve van fehérjével, ráadásul szerencsét is hoz – legalábbis a hagyomány szerint.

Fotó Femina

Hozzávalók

  • 30 dkg lencse
  • 30 dkg füstölt hús
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 3 sárgarépa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 fehérrépa
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 1 kis fej zeller
  • 1 csipetnyi őrölt kömény
  • 1 csapott evőkanálnyi őrölt majoránna
  • 1 fej hagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 1 csapott evőkanálnyi pirospaprika
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors

 

A lencsét áztassuk be a főzés előtt legalább három-négy órával, de az se baj, ha egy egész éjszakát ázik. Ha meg akarjuk spórolni a hajcihőt, akkor készítsük konzerves lencséből. Amikor eleget ázott a lencse, öntsük le róla a vizet, tegyük egy másik lábasba, öntsd fel friss vízzel, és némi só társaságában tegyük rá a tűre, és kezdjük el szépen főzni.

Míg a lencse készül, addig tisztítsuk meg a zöldségeket, és vágyjuk nagyjából egységes méretű részekre. Amikor a lencsés víz egyet forrt, szedjük le a habját, majd tegyük bele a feldarabolt zöldségeket a fokhagyma kivételével,  adjuk hozzá a fűszereket a pirospaprika kivételével, majd vegyük kisebb lángra, és hagyjuk főni.

Amikor félig megpuhultak a zöldségek, mehet a levesbe a füstölt hús és a szalonna, majd így főzzük tovább.

A fokhagymát pirítsuk meg némi olajon, keverjük hozzá a lisztet, kicsit pirítsuk meg, majd vegyük le a tűzről. Adjuk a tejfölhöz a pirospaprika társaságában ezt a keveréket, és amikor már nagyjából megfőtt minden, hőkiegyenlítéssel keverjük a leveshez.

Kavarjuk át még párszor, majd vegyük le a tűzről, és már fogyaszthatjuk is.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

15 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

15 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago