Görhe, a csodafinom kukoricapite

A görhe mintha a feledés homályába merült volna napjainkban, pedig a kukoricalisztből készült desszert olcsó, finom és nagyon-nagyon laktató.

A görhe igazi hagyományos étek, így szinte biztos, hogy akad olyan fiatal olvasónk, aki talán még nem is hallott róla. A főként aratás idején készített desszert igazi kalóriabomba volt, amit az asszonyok előszeretettel sütöttek meg férjeiknek, és vitték ki a földekre. Felhasználását tükrözi a süti megjelenése is, ugyanis nem morzsálódik, és remekül csomagolható, így nyugodtan magunkkal vihetjük akár egy kirándulásra is.

Bár többféle görhe receptet is felénk sodort már az élet, minket egy almás verzió fogott meg a leginkább, amelyben a gyümölcs könnyedsége megfelelően ellensúlyozza az egyébként igen kalóriadús süti töménységét.

Kukoricaliszt a görhe alapanyaga Forrás Confettissimo

Hozzávalók

2 db tojás
2 dl kukoricaliszt
2 dl sima liszt
6 g sütőpor
7 dkg cukor
50 ml étolaj
3-4 db savanykás, nyári alma
csipetnyi fahéj
szükség szerint tej vagy szénsavas ásványvíz
ízlés szerint porcukor tetejére
Elsőként szépen előkészítjük a hozzávalókat. Az almákat csak a végén reszeljük majd le, mert a lédús almáknál finom lesz, ha belesül az almalé is.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a kétféle lisztet, cukrot, sütőport, pici fahéjat, és a tojások sárgáját elkeverjük. A fehérjéket pedig kemény habbá verjük.
A lisztes keverékhez hozzácsorgatjuk az olajat, és annyi tejet vagy ásványvizet is teszünk hozzá, hogy simára tudjuk keverni (ez kb. 1 dcl tej volt).
Ezt követően beleforgatjuk a kemény tojáshabot. Az almákat lereszeljük, és egyenletesen elkeverjük a masszában.
Kisebb, bevonatos tepsibe öntjük, és 200 C fokos sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük, de érdemes tűpróbát is alkalmazni, ha nem vagyunk biztosak.
Ha kész, picit hűlni hagyjuk a tepsiben, majd deszkára borítjuk. Tetejét porcukorral meghintjük, és csinos, kis kockákra vágjuk. Ha szeretnénk, egy kevéske lekvárral is fogyaszthatjuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

3 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago