Desszert

Görhe, a csodafinom kukoricapite

A görhe mintha a feledés homályába merült volna napjainkban, pedig a kukoricalisztből készült desszert olcsó, finom és nagyon-nagyon laktató.

A görhe igazi hagyományos étek, így szinte biztos, hogy akad olyan fiatal olvasónk, aki talán még nem is hallott róla. A főként aratás idején készített desszert igazi kalóriabomba volt, amit az asszonyok előszeretettel sütöttek meg férjeiknek, és vitték ki a földekre. Felhasználását tükrözi a süti megjelenése is, ugyanis nem morzsálódik, és remekül csomagolható, így nyugodtan magunkkal vihetjük akár egy kirándulásra is.

Bár többféle görhe receptet is felénk sodort már az élet, minket egy almás verzió fogott meg a leginkább, amelyben a gyümölcs könnyedsége megfelelően ellensúlyozza az egyébként igen kalóriadús süti töménységét.

Kukoricaliszt, a görhe alapanyaga Forrás: Confettissimo

Hozzávalók

2 db tojás
2 dl kukoricaliszt
2 dl sima liszt
6 g sütőpor
7 dkg cukor
50 ml étolaj
3-4 db savanykás, nyári alma
csipetnyi fahéj
szükség szerint tej vagy szénsavas ásványvíz
ízlés szerint porcukor tetejére
Elsőként szépen előkészítjük a hozzávalókat. Az almákat csak a végén reszeljük majd le, mert a lédús almáknál finom lesz, ha belesül az almalé is.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a kétféle lisztet, cukrot, sütőport, pici fahéjat, és a tojások sárgáját elkeverjük. A fehérjéket pedig kemény habbá verjük.
A lisztes keverékhez hozzácsorgatjuk az olajat, és annyi tejet vagy ásványvizet is teszünk hozzá, hogy simára tudjuk keverni (ez kb. 1 dcl tej volt).
Ezt követően beleforgatjuk a kemény tojáshabot. Az almákat lereszeljük, és egyenletesen elkeverjük a masszában.
Kisebb, bevonatos tepsibe öntjük, és 200 C fokos sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük, de érdemes tűpróbát is alkalmazni, ha nem vagyunk biztosak.
Ha kész, picit hűlni hagyjuk a tepsiben, majd deszkára borítjuk. Tetejét porcukorral meghintjük, és csinos, kis kockákra vágjuk. Ha szeretnénk, egy kevéske lekvárral is fogyaszthatjuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago