A tél mennyei süteménye: a hólabda

A hólabda a lakodalmak és a Karácsony egyik legismertebb süteménye. Bár nem annyira egyszerű elkészíteni, ugyanakkor irtó krémes és finom, valójában el sem lehet rontani az ízét! Következzen hát egy klasszikus hólabda recept!

A hólabda vagy lánynevén a kozáksapka nemcsak remekül néz ki, de valóban isteni finom is. Picit ugyan pepecselős, de igazából minden perce megéri, annyira finom. Ráadásul, ha marad ki a tésztából, akkor nyugodtan készíthetünk belőle kókuszgolyókat!

Gyerekkorunkban az egyik legkedvencebb süteményeink listáját erősítette, ám eddig még sosem készítettük el, egészen mostanáig! Jöjjön egy szuper recept, mert nálunk idén biztosan az asztalra kerül a hólabda!

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 6 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 csipet só
  • 12 dkg porcukor
  • 6 ek tej
  • A krémhez:
  • 2 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 üveg rumaroma
  • A forgatáshoz:
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • A csokimázhoz:
  • 90 g étcsokoládé
  • 1 tk margarin

A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a kakaóport és a sót. A tojássárgákat a porcukorral elkeverjük, majd jöhet hozzá a tej és beleszitáljuk a lisztkeveréket. Végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

Ezután a krémet készítjük el: A tejet és a lisztet csomómentesre elkeverjük, és folytonos kevergetés mellett sűrű (pudingszerű) krémmé főzzük, majd félre tesszük hűlni. A porcukrot a margarinnal kikeverjük, és ha már kihűlt a krém, hozzáadjuk, majd beleöntjük a rumaromát és kézi mixerrel habosra összekeverjük.

Ha a tészta megsült és kihűlt, akkor egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle, majd a piskótakorongokat félbevágjuk és megkenjük krémmel. A két félbe vágott korongokat összeragasztjuk, és körbe az oldalát is bekenjük a krémmel, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben.

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal. A sütik tetejére szép gusztán eloszlatjuk az étcsoki mázat és voilá! Kész is a hólabda!

Annyira krémes és kókuszos, hogy kár lenne kihagyni.

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago