Bármi is legyen a véleményünk a Halloweenról, egy dolog biztos: ez az ünnep remek alkalmat nyújt arra, hogy a gyerekekkel vagy barátainkkal együtt kikapcsolódjunk az őszi időben. Hozzuk elő a kreativitásunkat, és készüljünk “borzongatóan” finom fogásokkal és süteményekkel, hogy meglepjük a családot és a barátokat. A Rama most összegyűjtötte nektek a legjobb időtöltési lehetőségeket és ínycsiklandó recepteket, legyen szó akár a kisebbekről, házibuliról vagy csak egy romantikus estéről.
Halloweeni délután a gyerekekkel
Az őszi szünetben remek lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk a mindennapi teendőkbe, így játékosan tudunk velük időt tölteni és készülni a Halloweenra. Kezdjük azzal, hogy közösen díszítjük fel a helyiségeket halloweeni dekorációval. Egyszerűen készíthetünk krepp papírból kihajtogatható szalagdíszt, amit feldobhatunk papírtökkel, szellemekkel vagy pókokkal. Ha van kedvünk hozzá, akár a gyerekekkel is kifaraghatunk tököket. A konyhában is lehetünk kreatívak, néhány gilisztával formázott gumicukorral, különböző magvakkal és krékerrel könnyen elkészíthetünk halloweeni ropogtatnivalót.
A közös sütésre a legjobbak a kevert tészták, amelyek segítségével a kisebbek is megtanulhatják a sütés alapjait. A közös időtöltéshez hívjuk meg barátainkat és a gyerekek játszótársait is. Az alábbi egyszerű, de ízletes és látványos sütemény bármelyiküknek a kedvére lesz. A tökös-narancsos pók muffin alapjához sütőtököt használunk, amelyet a receptünk segítségével a válogatós gyerekek is megszerethetnek. A sütőtök ráadásul A-, C- és E-vitaminban gazdag, valamint támogatja az immunrendszer működését.
Hozzávalók (12 darabhoz):
Tésztához:
– 175 g Rama margarin
– 175 g kristálycukor
– 300 g liszt (átszitálva)
– 3 közepes méretű tojás
– 5 evőkanál tej
– Fél csomag sütőpor
– 100 g főtt sütőtök vagy vajtök pépesítve
– 50 g csokoládékrém
– 1 narancs reszelt héja
Krémhez:
– 115 g porcukor
– 2-3 evőkanál narancslé
– 55 g csokoládé felolvasztva
Díszítéshez: medvecukor
Elkészítés:
1. A margarint és a cukrot habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a tészta többi összetevőjét, amíg homogén állagot nem kapunk.
2. Adjuk hozzá a sütőtökpépet és a reszelt narancshéjat, majd oszlassuk el egyenletesen a muffinpapírokban.
3. Mindegyik formába tegyünk fél teáskanállal a csokoládékrémből, majd öntsük rájuk a maradék tésztát.
4. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
5. Ha kihűltek, kevés narancslevet adjunk a porcukorhoz, hogy sűrű krémet kapjunk, majd kend rá a süteményekre.
6. Az olvasztott csokoládéból csorgassunk négy kört minden muffin tetejére, majd középről indulva húzzunk kifelé csíkokat, hogy pókhálómintázatot kapjunk.
7. A medvecukorból készítsünk pók alakú díszt és helyezzünk egyet-egyet minden muffin tetejére.
Merész vendégvárók halloweeni partihoz
Ha barátainkkal tartunk egy Halloween parti, akkor is izgalmas vendégváró falatokkal tehetjük még emlékezetesebbé az estét. Sokunknak nincs ideje hosszasan megtervezni a halloweeni buli részleteit, de azért szeretnénk a vendégeket finom falatokkal kényeztetni, miközben a dekorációra és a jelmezre is gondolnunk kell. A halloweeni harapnivalóknál ne csak a meghökkentő tálalásra, hanem az ízek harmóniájára is figyeljünk. A szendvicseket és a krékereket izgalmasabbá tehetjük néhány egyszerű trükkel, és akár az utolsó pillanatokban is összeállíthatjuk őket. A krékereket összeillesztve megkenhetjük őket zöldségkrémekkel, így apró falatokat készíthetünk, a szendvicseket pedig s
zezonális gyümölcsökkel, például alma vagy körteszeletekkel színesíthetjük.
A dekorációt se hanyagoljuk el, a legegyszerűbb megoldások is lehetnek látványosak. Alakítsuk otthonunkat “boszorkányossá”: a terítékhez keressünk régi, sötét abroszokat és anyagdarabokat, az asztalt pedig kerti ágakkal, levelekkel és persze gyertyákkal tegyük még sötétebbé. Ha van időnk, akár egy tartalmasabb fogással is készülhetünk a vendégeknek. A boszorkány erdei gombaleves például tökéletes választás lehet. Vegyük elő a kedvenc szezonális zöldségeinket, például gombát, sárgarépát és zellert, daraboljuk őket rusztikus alakúra, majd pirítás után adjuk hozzá a fűszereket, rozmaringot, zsályát és tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk, majd vízzel felöntve forraljuk össze. Az igazi boszorkányos hangulathoz egész, kivájt sütőtökben vagy cipóban is tálalhatjuk.
A frissítőről sem feledkezzünk meg: egy nagy tálban keverjünk össze különböző gyümölcsleveket ízlés szerint, tegyünk hozzá néhány rúd fahéjat, szegfűszeget és csillagánizst, és kész is a vendégváró bólé. Ha már úton vannak a vendégek, és még a készülődés is hátra van, íme két finom és látványos édesség, amik garantáltan kedvencekké válnak.
Drakulafogsor süti és boszorkányujj kekszek:
Drakulafogsor süti (8-10 darabhoz):
Tésztához:
– 85 g Rama margarin
– 85 g porcukor
– 85 g barna cukor
– 1 tojás
– 1 teáskanál vaníliaaroma
– 175 g liszt
– Fél csomag sütőpor
– 85 g csokoládé reszelék
Díszítéshez: piros cukormáz, 150 g porcukor, 75 g Rama margarin, piros ételfesték, fehér mini mályvacukor, néhány pehely mandula
Elkészítés:
1. A tészta száraz hozzávalóit morzsoljuk össze, majd a nedves összetevők hozzáadásával gyúrjunk puha tésztát.
2. Egy margarinnal kikent tepsibe evőkanálnyi adagokat helyezzünk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük őket.
3. Ha már kihűltek, félbevágjuk őket, majd mindet kenjük meg piros cukormázzal.
4. A mályvacukrokat a keksz szélére tegyük, majd ráhelyezzük a másik felét.
5. A vámpírfogak helyére mandulaszeleteket tegyünk.
Boszorkányujj kekszek (10-12 darabhoz):
Tésztához:
– 125 g Rama margarin
– 125 g porcukor
– 2 tojássárgája
– 1 citrom reszelt héja
– 250 g liszt
– 50 g mandula pehely
Elkészítés:
1. Robotgéppel keverjük össze a margarint és a cukrot, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, a citromhéjat, a lisztet, és lágy tésztává gyúrjuk.
2. A tésztából 1 cm átmérőjű tekercseket sodrunk, majd ujjnyi hosszúságra vágjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
3. A mandulákat a tekercsekre helyezzük, enyhén a tésztába nyomkodjuk.
4. A késsel jellegzetes “ráncokat” vágunk a tésztára, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket.
Romantikus Halloween pároknak
Ha a Halloween időszakot inkább meghitt körülmények között töltenénk, akkor sem kell lemondanunk a rémisztő hangulatról. Gyújtsuk meg kedvenc illatgyertyáinkat, és főzzünk egy tartalmas, zöldséges-sütőtökös ragut, ami felmelegíti a testet és a lelket. Egyszerű, mégis egészséges finomság lehet néhány margarin alapú zöldséges mártogatós a kedvenc zöldségeinkkel, például humusz, padlizsánkrém vagy sütőtökkrém, amik remekül illenek a késő őszi időszakhoz.
Egy hosszú munkanap után, ha már az aznapi hátborzongató filmet is kiválasztottuk, csak a nassolni való marad hátra. A bolti édességek helyett itt egy egyszerű, mégis fenséges finomság, ami egyedül vagy akár közösen is elkészíthető. Ezzel a sütőtökös karamellás ropogtatnivalóval akár
még a párunkat is meglephetjük, miközben hozzájárulunk a halloweeni hangulathoz.
Hozzávalók (9-10 darabhoz):
Alaphoz:
– 115 g Rama margarin
– 115 g tejkaramella vagy vajkaramella darabokra törve
– 115 g mályvacukor
– 1 teáskanál vegyes sütőtök-fűszerkeverék
– 115 g puffasztott rizspehely
– 1 teáskanál narancssárga ételfesték
Dekorációhoz: mini csokoládérudak vagy forgácsok, zöld fondant cukormáz
Elkészítés:
1. A margarint, a karamellát, a fűszerkeveréket és a mályvacukrot egy lábosba tesszük, és gyenge lángon addig keverjük, amíg összeolvadnak.
2. A tűzről levéve hozzáadjuk a rizspelyhet és a narancssárga ételfestéket.
3. Ha kissé kihűlt, a keverékből halmokat kanalazunk, golyókká formáljuk őket, majd a közepükre helyezünk egy-egy csokoládérudat, és hagyjuk megdermedni kb. 5 percig.
4. Végül kinyújtjuk a cukormázat, és leveleket vágunk ki a díszítéshez.
Nézz körül a Vájling Webáruházban halloween – i sütéshez és lakásdekorhoz illő termékekért!
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…