Last minute ötlet karácsonyra: fahéjas cukros mandula

Igazi karácsony-illatú édesség, amit – sajnos (vagy nem sajnos) – szinte lehetetlen abbahagyni. A fahéjas cujros mandula fogyasztása csak saját felelősségre ajánlott! Mi szóltunk… 🙂

Ha megérzed azt az átható fahéjas-vaníliás illatot, ami készítés közben belengi a konyhát, nem lesz könnyű megállni, hogy azonnal ne kóstold meg, de jobb, ha nem teszed, mert nagyon forró (igen, eltaláltad, mi megkóstoltuk rögtön…).

Kb. 10 perc munkád lesz a mandulával, utána kell még neki nagyjából egy nap száradási idő – utána meg maximum 5 perc, amíg befalja a család és eltűnik az egész, mintha nem is lett volna.

Ha szeretsz saját készítésű ajándékot adni szeretteidnek, barátaidnak, ismerőseidnek, akkor ez egészen biztosan betalál, kis celofánzacskókba vagy üvegcsébe téve, szalaggal átkötve máris ünnepi díszbe öltözik.

Érdemes kipróbálni a receptet más olajos magvakkal: törökmogyoróval, kesudióval, dióval is, ezek szintén nagyon jól „együttműködnek” a fahéjas cukormázzal.

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula – a legjobb, ha héj nélküli
  • 9 dkg cukor
  • 2 ek sűrített tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek víz

Elkészítés:

A mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha héjas a mandula, akkor a pirítástól elkezd leperegni a héja, érdemes egy konyharuhával átdörzsölgetni, így a nagyja leesik.

A többi hozzávalót összekeverjük és elkezdjük melegíteni. Kis idő múlva elkezd krémesen felhabzani, ekkor beleforgatjuk a mandulát.

Pár másodperc után, amikor bevonta a massza a mandulát, villával sütőpapírra szedjük. Igyekezzünk jól szétteríteni a magokat, de ha összeérnek, akkor sem lesz különösebb probléma, később könnyen széttörhetők az egymáshoz ragadt mandulák. Amikor kiszedjük a mandulát, vegyük le a tűzről közben a serpenyőt, nehogy megégjen, megkeseredjen a cukros „krém”.

Kb 3/4-1 nap kell hozzá, hogy megszáradjanak, közben néhányszor át lehet forgatni, de igazából anélkül is jó lesz.

Morvai Melinda
Morvai Melinda

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago