Last minute ötlet karácsonyra: fahéjas cukros mandula

Igazi karácsony-illatú édesség, amit – sajnos (vagy nem sajnos) – szinte lehetetlen abbahagyni. A fahéjas cujros mandula fogyasztása csak saját felelősségre ajánlott! Mi szóltunk… 🙂

Ha megérzed azt az átható fahéjas-vaníliás illatot, ami készítés közben belengi a konyhát, nem lesz könnyű megállni, hogy azonnal ne kóstold meg, de jobb, ha nem teszed, mert nagyon forró (igen, eltaláltad, mi megkóstoltuk rögtön…).

Kb. 10 perc munkád lesz a mandulával, utána kell még neki nagyjából egy nap száradási idő – utána meg maximum 5 perc, amíg befalja a család és eltűnik az egész, mintha nem is lett volna.

Ha szeretsz saját készítésű ajándékot adni szeretteidnek, barátaidnak, ismerőseidnek, akkor ez egészen biztosan betalál, kis celofánzacskókba vagy üvegcsébe téve, szalaggal átkötve máris ünnepi díszbe öltözik.

Érdemes kipróbálni a receptet más olajos magvakkal: törökmogyoróval, kesudióval, dióval is, ezek szintén nagyon jól „együttműködnek” a fahéjas cukormázzal.

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula – a legjobb, ha héj nélküli
  • 9 dkg cukor
  • 2 ek sűrített tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek víz

Elkészítés:

A mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha héjas a mandula, akkor a pirítástól elkezd leperegni a héja, érdemes egy konyharuhával átdörzsölgetni, így a nagyja leesik.

A többi hozzávalót összekeverjük és elkezdjük melegíteni. Kis idő múlva elkezd krémesen felhabzani, ekkor beleforgatjuk a mandulát.

Pár másodperc után, amikor bevonta a massza a mandulát, villával sütőpapírra szedjük. Igyekezzünk jól szétteríteni a magokat, de ha összeérnek, akkor sem lesz különösebb probléma, később könnyen széttörhetők az egymáshoz ragadt mandulák. Amikor kiszedjük a mandulát, vegyük le a tűzről közben a serpenyőt, nehogy megégjen, megkeseredjen a cukros „krém”.

Kb 3/4-1 nap kell hozzá, hogy megszáradjanak, közben néhányszor át lehet forgatni, de igazából anélkül is jó lesz.

Morvai Melinda
Morvai Melinda

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago