5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt lemondasz a cukorról

Tisztázzunk valamit már a legelején! Nehogy valaki annak reményében kezdjen neki a cikk olvasásának, hogy itt a cukorról való lemondás negatív hatásairól lesz szó, mivel gyakorlatilag ilyen nincs is. Éppen ellenkezőleg! A cukor elhagyása ugyanakkor semmiképpen sem egyszerű folyamat, érdemes előre felkészülnünk rá!

Nem lesz egyszerű menet.

Előre érdemes lelkileg is felkészítenünk magunkat, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket. A cukoraddikció tudományosan is bebizonyított fogalom, mivel a cukor képes az agy örömközpontját stimulálni, nem beszélve arról, hogy hirtelen energialökettel is ellátja a szervezetet. Gyakorlatilag hasonlóan működik, mint más drogok. Hatása azonban igencsak rövidtávú, így aki nem kapja meg a „napi adagot” hamar elvonási tünetekkel találhatja szemben magát.

Alvási zavarok

A cukor felhagyásával ideiglenes alvászavarok léphetnek fel, bár ez a mellékhatás nem mindenkinél és nem ugyanakkorra erősséggel jelentkezik. A jó hír azonban, hogy ez a tünet pár nap elteltével elmúlik, sőt a kezdeti nehézségek után pihentetőbb éjszakákban lehet részünk, sőt memóriánk is javul.

Kívánod a csokit? Egyél banánt!

A hirtelen lecsökkent vércukorszint miatt előfordulhatnak kellemetlen tünetek, amelyek teljesen elmúlnak, amint szervezetünk megszokja, hogy a hozzáadott cukor helyett elsősorban csak a gyümölcsökben megtalálható fruktózhoz jut hozzá. Ha szokatlanul fáradtnak vagy ingerültnek érezzük magunkat, csoki helyett együnk meg egy banánt!

Kifejezetten magas cukor tartalmú gyümölcsről van szó, amely segít megküzdeni a kezdeti időszakban fellépő elvonási tünetekkel.

Növeljük szerotonin szintünket!

Mivel a cukor már nem tud minket „boldoggá tenni”, helyettesítsük, olyan dolgokkal, amelyek nem ártanak egészségünknek! Legyünk sokat a friss levegőn, élvezzük a napsütést, mozogjunk és töltsük sok időt más emberek társaságában, ezek ugyanis mind növelik testünk örömhormon termelődését.

Más emberek reakciója

Biztos akadnak majd olyanok, akik, amikor megtudják, hogy felhagytál a cukorral, akkor lekezelően legyintenek, és elintézik, hogy butaság az önmegtartóztatás, hiszen minden úgyis genetika! Nos, a legtöbb, amit tehetünk, hogy halványan elmosolyodva tovább kortyolgatjuk menta teánkat a mellettünk dupla csokis tortát majszoló ismerősünkkel.

Semmiképpen se adjuk fel az esetlegesen fellépő kezdeti nehézségek miatt, mivel a cukor elhagyása és az ezzel járó életminőség javulás kárpótolni fog minket, és hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy nem is vágyunk már ezekre a „drogokra”.

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

1 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

1 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

1 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

4 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago