A közösségi média csak úgy ontja magából az egzotikusabbnál egzotikusabb gyümölcsök és zöldségek listáját, pedig lehet csak a kertünkben kellene kicsit szétnézni, hiszen a hazai szuperélelmiszerek a szemünk előtt vannak. 

A superfood őrület már jó ideje tart, amivel nincs is semmi gond, hiszen olyan gyümölcsökről, gabonákról, magokról és zöldségekről van szó, amelyek tápanyagokban hihetetlenül gazdagok, és kiemelkedően jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A probléma abban rejlik, hogy az emberek többsége csak az egzotikus szuperélelmiszerekben képes gondolkodni, holott itthon is akad bőven olyan élelmiszer, ami kiemelkedő tápanyagtartalommal bír. Ebben az esetben amellett, hogy a hazai mezőgazdaságot is támogatjuk, még a környezet is kíméljük, hogy nem a messzi földről hozott trópusi gyümölcsöket fogyasztjuk.

Csipkebogyó

A goji bogyó igazi superfoodként ismert – elsősorban C-vitamin tartalma miatt -, holott a hazánkban is termő csipkebogyó ennek a 22-szeresét tartalmazza. A csipkebogyó, alias gyeprűrózsa bogyója azonban az aszkorbinsavon kívül is tartogat számos hasznos tápanyagot, például cseranyagot, pektint, flavonoidot és A-vitamint. A bogyóból főleg influenzás időszakban érdemes rendszeresen teát készíteni, de meghűléses panaszok esetén is nyugodt szívvel fogyasszuk!

Forrás Népgyógyászat

Lenmag

Az itthon is termő lenmagot előszeretettel hasonlítják össze a Dél-Amerikában honos azték zsályamaggal, azaz a chia maggal: bár mindkettőnek nagyjából azonos a rost-és fehérjetartalma, a lenmag több Omega-zsírsavval rendelkezik, így mondhatni egészségesebb is, mint távoli rokona. Ami még a hazai termés mellett szól, hogy a lenmag a sok hasznos tápanyag mellett még lignánokat tartalmaz, amelyek a növényi eredetű női nemi hormonokkal rokon hatású, úgynevezett fitoösztrogének közé tartoznak. Ahhoz, hogy a fontos tápanyagokat hasznosítani is tudjuk, a magot fogyasztás előtt meg kell őrülnünk, ugyanis ellenkező esetben felszívódás nélkül, szinte változatlan állapotban keresztülhalad az emésztőrendszerünkön.

Forrás Napidoktor

Spenót

A híres tengerész a spenótkonzervtől válik szuperizmossá és szupererőssé, ugyanis már   E. C. Segar képregényhőse, Popeye is tudta, hogy a spenót abszolút előkelő helyet foglal el zöldségek sorában. Bár manapság rendkívüli népszerűségnek örvend a Japánból berobbant spirulina alga, a hazai zöldség is megközelítőleg ugyanazt tudja: számos vitamin, ásványi anyag, cink és folát (a folsav biológiailag aktív formája) található a spenótban, sőt egy új kutatás szerint a benne található hormonhatású vegyület, az ún. ekdiszteron bizonyíthatóan támogatja az izomfejlődést. Ezt tudva, Popeye talán mégsem tévedett túl nagyot…

Forrás Medical News Today

Árpa

Tudtátok, hogy a manapság nagyon divatos quinoa eredetileg a bolíviai Andokban őshonos, ám népszerűsége miatt megháromszorozódott az ára, így a helyiek szinte meg sem tudják venni? Szerintünk itthon is találni az egzotikus zöldséghez (mert a quinoa valójában nem gabona, csak többnyire így hasznosítják) hasonlóan finom köretet: az árpa például méltatlanul mellőzött étel, pedig egyes források szerint a gabonák között ő tartalmazza legtöbb nyomelemet. Az árpát mellesleg ajánlják gyomorrontás esetén is, de az állati eredetű fehérjék kipucolására is alkalmas. Fontos tudni, hogy a gabona főzése előtt mindig áztassuk be a szemeket 6-8 órára, hogy biztosan megfőjenek.

Forrás Mezőhír

Kékszőlő

A szőlő elképesztő népszerűségnek örvend, nem is beszélve a borról, ami az ókortól kezdve a civilizáció jelképévé vált. A finom gyümölcs nagyon sokféle tápanyagot, például K-vitamint, káliumot, szelént, vasat, rezet és mangánt tartalmaz, ráadásul érdemes tudni, hogy a kékszőlő, alias vöröszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így lényegében egészségesebb is nála: a vörösszőlő héja – mellesleg a vörösbor is – az egyik legismertebb polifenolt, a rezveratrolt tartalmazza, amelynek antioxidáns hatásai remekül hatnak az oxidatív stressz ellen.

Forrás Agrofórum Online

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago