Diéta & Egészség

Ezek a legjobb hazai szuperélelmiszerek

A közösségi média csak úgy ontja magából az egzotikusabbnál egzotikusabb gyümölcsök és zöldségek listáját, pedig lehet csak a kertünkben kellene kicsit szétnézni, hiszen a hazai szuperélelmiszerek a szemünk előtt vannak. 

A superfood őrület már jó ideje tart, amivel nincs is semmi gond, hiszen olyan gyümölcsökről, gabonákról, magokról és zöldségekről van szó, amelyek tápanyagokban hihetetlenül gazdagok, és kiemelkedően jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A probléma abban rejlik, hogy az emberek többsége csak az egzotikus szuperélelmiszerekben képes gondolkodni, holott itthon is akad bőven olyan élelmiszer, ami kiemelkedő tápanyagtartalommal bír. Ebben az esetben amellett, hogy a hazai mezőgazdaságot is támogatjuk, még a környezet is kíméljük, hogy nem a messzi földről hozott trópusi gyümölcsöket fogyasztjuk.

Csipkebogyó

A goji bogyó igazi superfoodként ismert – elsősorban C-vitamin tartalma miatt -, holott a hazánkban is termő csipkebogyó ennek a 22-szeresét tartalmazza. A csipkebogyó, alias gyeprűrózsa bogyója azonban az aszkorbinsavon kívül is tartogat számos hasznos tápanyagot, például cseranyagot, pektint, flavonoidot és A-vitamint. A bogyóból főleg influenzás időszakban érdemes rendszeresen teát készíteni, de meghűléses panaszok esetén is nyugodt szívvel fogyasszuk!

Forrás: Népgyógyászat

Lenmag

Az itthon is termő lenmagot előszeretettel hasonlítják össze a Dél-Amerikában honos azték zsályamaggal, azaz a chia maggal: bár mindkettőnek nagyjából azonos a rost-és fehérjetartalma, a lenmag több Omega-zsírsavval rendelkezik, így mondhatni egészségesebb is, mint távoli rokona. Ami még a hazai termés mellett szól, hogy a lenmag a sok hasznos tápanyag mellett még lignánokat tartalmaz, amelyek a növényi eredetű női nemi hormonokkal rokon hatású, úgynevezett fitoösztrogének közé tartoznak. Ahhoz, hogy a fontos tápanyagokat hasznosítani is tudjuk, a magot fogyasztás előtt meg kell őrülnünk, ugyanis ellenkező esetben felszívódás nélkül, szinte változatlan állapotban keresztülhalad az emésztőrendszerünkön.

Forrás: Napidoktor

Spenót

A híres tengerész a spenótkonzervtől válik szuperizmossá és szupererőssé, ugyanis már   E. C. Segar képregényhőse, Popeye is tudta, hogy a spenót abszolút előkelő helyet foglal el zöldségek sorában. Bár manapság rendkívüli népszerűségnek örvend a Japánból berobbant spirulina alga, a hazai zöldség is megközelítőleg ugyanazt tudja: számos vitamin, ásványi anyag, cink és folát (a folsav biológiailag aktív formája) található a spenótban, sőt egy új kutatás szerint a benne található hormonhatású vegyület, az ún. ekdiszteron bizonyíthatóan támogatja az izomfejlődést. Ezt tudva, Popeye talán mégsem tévedett túl nagyot…

Forrás: Medical News Today

Árpa

Tudtátok, hogy a manapság nagyon divatos quinoa eredetileg a bolíviai Andokban őshonos, ám népszerűsége miatt megháromszorozódott az ára, így a helyiek szinte meg sem tudják venni? Szerintünk itthon is találni az egzotikus zöldséghez (mert a quinoa valójában nem gabona, csak többnyire így hasznosítják) hasonlóan finom köretet: az árpa például méltatlanul mellőzött étel, pedig egyes források szerint a gabonák között ő tartalmazza legtöbb nyomelemet. Az árpát mellesleg ajánlják gyomorrontás esetén is, de az állati eredetű fehérjék kipucolására is alkalmas. Fontos tudni, hogy a gabona főzése előtt mindig áztassuk be a szemeket 6-8 órára, hogy biztosan megfőjenek.

Forrás: Mezőhír

Kékszőlő

A szőlő elképesztő népszerűségnek örvend, nem is beszélve a borról, ami az ókortól kezdve a civilizáció jelképévé vált. A finom gyümölcs nagyon sokféle tápanyagot, például K-vitamint, káliumot, szelént, vasat, rezet és mangánt tartalmaz, ráadásul érdemes tudni, hogy a kékszőlő, alias vöröszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így lényegében egészségesebb is nála: a vörösszőlő héja – mellesleg a vörösbor is – az egyik legismertebb polifenolt, a rezveratrolt tartalmazza, amelynek antioxidáns hatásai remekül hatnak az oxidatív stressz ellen.

Forrás: Agrofórum Online

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago