Pár éve még az aloe vera volt az egyik legnagyobb sláger az egészségtudatos emberek között, mára talán picit csökkent népszerűsége. Mi azért még kitartunk mellette, és el is mondjuk, hogy miért! 

Az aloe sikersztorija nem most kezdődött, már a sumér agyagtáblák is említik a csodanövényt. Az előkelők balzsamozásáért felelős papok előszeretettel használták a mumifikálási eljárás során. A szépségéről messzi földről híres Kleopátra is ezzel a növénnyel ápolta bőrét. Nemcsak a szépségápolásban volt már akkor is ismeretes, a katonák a sebgyógyításra is használták.

Az aloe leveleit használják elsősorban, pontosabban a levelében található kocsonyás nedvet, tulajdonképpen ezzel azonosítják az aloe verát. Több helyen is olvasni olyanról, hogy csak 4-5 éves növények leveleit érdemes használni. mivel ekkor termelődnek benne a számunkra is értékes anyagok. Mások szerint azonban már 2-3 éves növényeknél is tapasztalható jótékony hatás.

A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek nagyon fontosak a tápanyag-felszívódási, és a méregtelenítési folyamatokban.

Emellett fertőzésgátló, gyulladáscsökkentő, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat. A víznél sokkal jobban képes felszívódni, ezért a hatóanyagait a szervezet jobban tudja felhasználni. Magas vitamintartalma miatt pedig erősíti az immunrendszert.

Lignin nevű összetevőnek köszönhetően az aloé gél nagyon könnyen beszívódik a bőrbe, gyorsabban, mint a víz. Szterolok hatóanyaga pedig fontos gyulladásgátló.  Fájdalomcsillapító tulajdonságuk hasonló az aszpirinéhez.

Mindezeket látva szerintünk semmiképpen nem kellene a kukába dobni ezt a gyógynövényt. Érdemes azonban itt is odafigyelni a minőségre, kerüljük a cukros italokat, helyettük válasszuk inkább a natúr, 80%-nál magasabb aloe tartalmú készítményeket!

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

1 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

1 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

1 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

4 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago