Kelkáposzta főzelék finoman és egészségesen, rántás nélkül

Nem gondoljuk, hogy minden hagyományos ételt meg kellene reformálni, és mi pont így vagyunk, – kövezzetek meg – de a kelkáposzta főzelék receptjével is. 

Való igaz, hogy a suliban már attól rosszul voltunk, ha megéreztük a menzáról feláramló  kelkáposzta főzelék illatát, és lássuk be, a szétfőtt káposztalevelek sem nyújtottak túlságosan kellemes látványt. Minden okunk megvolt rá, hogy ne szeressük, a főzelékek iránti nagy ellenszenv egyébként is nagyrészt a kellemetlen menzás élményeken alapszik.

Márpedig a kelkáposzta főzelék – amellett, hogy nagyon egészséges – ízletes is lehet, és ehhez túl nagy variálásra nincs is szükségünk az eredeti recepthez képest. Amit viszont érdemes betartanunk, hogy ne használjunk rántást, teljesen felesleges, ha burgonyát is teszünk bele. A köménymag és a babérlevél viszont elmaradhatatlan kellékei a főzelék receptjének.

Tálalhatjuk sült hússal, sült kolbásszal, sült virslivel, rántott zöldségekkel vagy magában is.

Hozzávalók

  • 1 közepes kelkáposzta
  • 4-5 közepes burgonya
  • 1  kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk köménymag
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 1-2 kanál kanál tejföl  vagy 1 tk almaecet (opcionális)

 

Mossuk és hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk fel kockákra. Mossuk meg a kelkáposzta leveleit, vágjuk le a torzsa véget, és vágjuk fel kb 1cm-es csíkokra.

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát fonnyasszuk meg  az olajon, majd  adjuk hozzá a burgonya darabokat. Néhány percig pároljuk a hagymával majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

Ízlés szerint adjunk hozzá sót, köménymagot, babérlevelet.

Amikor félig megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a kelkáposzta csíkokat, majd főzzük tovább kb 15-20 percig. A burgonya nagy része ekkora szétfőtt, de törjük tovább egy villával, vagy kézi turmixszal olyan sűrűségűre, ahogy szeretjük.

Vegyük ki a babérlevelet, és  tálaljuk tejföllel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Borítókép forrása: Receptműhely

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

7 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

8 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago