Néhány évtizede Olaszországon kívül még csak nem is ismerték, pedig érdemes vele tenni egy próbát! Balzsamecet minden asztalra!

A balzsamecet igazán izgalmas ízvilágára mára már világszerte nyitott a konyhaművészet, mi például rajongunk enyhén édeskés zamatáért.

A balzsamecet-story

Az ecet feltalálása nem kötődik senkihez, ugyanis magától jött létre: víz és etil-alkohol oldatában elszaporodtak az ecetsav baktériumok, ahol az alkohol ecetsavvá oxidálódott. A balzsamecet tulajdonképpen nagyon is hasonlít a borecethez, bár mi inkább annak továbbfejlesztett változatának gondoljuk. A balzsamecetet véletlenül találták fel: a felforralt mustot benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, amikor már átható ecetillata lett.

A balzsamecet kialakulását az olaszországi Modena és Reggio Emilia városához kötik. Elkészítéséhez manapság egy speciális szőlőt, a Trebbianót használják, amit kézzel a lehető legkésőbb szüretelnek, hogy minél édesebb legyen. A mustot sűrűre forralják, majd 200 literes fahordókba töltik. Az érlelés során (ami legalább 12 év!) egyre kisebb hordókba helyezik, a legvégén már csak 20 litereset használnak. Egy zsűri bírálja el ezután, hogy megkaphatja-e a hagyományos modenai balzsamecet nevet. Végül egydecis üvegekbe töltik, amelynek ára eléri a 100 eurót.

Balzsamecetes töltött füge

Ennyi mindenre jó a balzsamecet

A mediterrán konyha nap mint nap használja, itt az ideje, hogy mi is rendszeresen fogyasszuk, de miért is? Rengeteg kálium van benne, és igen magas antioxidánstartalommal bír. A benne lévő kalcium segít megelőzni a csontritkulást, a magnézium pedig erősíti a szívet.

Baktériumölő és  fertőtlenítő hatása is ismert, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a koleszterint is. Na, és az emésztésnek is szuper!

Válasszuk a minőséget

Aceto Balsamico di Modena már egy közepes nagyságú magyar szupermarketben is fellelhető viszonylag olcsón, 1000 Ft alatti áron. Ezek sem rossz minőségű termékek az árukhoz mérten, de azt tudnunk kell, hogy semmi közük az eredeti modenai módszerhez. Az ipari méretekben készülő balzsamecet szőlősűrítményből és borecetből készül. Mivel csak ízesítésre használjuk, így egy üveg sokáig kitart, ezért inkább itt is válasszunk minőségit. Higgyétek el, megéri!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago