Diéta & Egészség

Ezért fogyassz rendszeresen balzsamecetet!

Néhány évtizede Olaszországon kívül még csak nem is ismerték, pedig érdemes vele tenni egy próbát! Balzsamecet minden asztalra!

A balzsamecet igazán izgalmas ízvilágára mára már világszerte nyitott a konyhaművészet, mi például rajongunk enyhén édeskés zamatáért.

A balzsamecet-story

Az ecet feltalálása nem kötődik senkihez, ugyanis magától jött létre: víz és etil-alkohol oldatában elszaporodtak az ecetsav baktériumok, ahol az alkohol ecetsavvá oxidálódott. A balzsamecet tulajdonképpen nagyon is hasonlít a borecethez, bár mi inkább annak továbbfejlesztett változatának gondoljuk. A balzsamecetet véletlenül találták fel: a felforralt mustot benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, amikor már átható ecetillata lett.

A balzsamecet kialakulását az olaszországi Modena és Reggio Emilia városához kötik. Elkészítéséhez manapság egy speciális szőlőt, a Trebbianót használják, amit kézzel a lehető legkésőbb szüretelnek, hogy minél édesebb legyen. A mustot sűrűre forralják, majd 200 literes fahordókba töltik. Az érlelés során (ami legalább 12 év!) egyre kisebb hordókba helyezik, a legvégén már csak 20 litereset használnak. Egy zsűri bírálja el ezután, hogy megkaphatja-e a hagyományos modenai balzsamecet nevet. Végül egydecis üvegekbe töltik, amelynek ára eléri a 100 eurót.

Balzsamecetes töltött  füge

Ennyi mindenre jó a balzsamecet

A mediterrán konyha nap mint nap használja, itt az ideje, hogy mi is rendszeresen fogyasszuk, de miért is? Rengeteg kálium van benne, és igen magas antioxidánstartalommal bír. A benne lévő kalcium segít megelőzni a csontritkulást, a magnézium pedig erősíti a szívet.

Baktériumölő és  fertőtlenítő hatása is ismert, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a koleszterint is. Na, és az emésztésnek is szuper!

Válasszuk a minőséget

Aceto Balsamico di Modena már egy közepes nagyságú magyar szupermarketben is fellelhető viszonylag olcsón, 1000 Ft alatti áron. Ezek sem rossz minőségű termékek az árukhoz mérten, de azt tudnunk kell, hogy semmi közük az eredeti modenai módszerhez. Az ipari méretekben készülő balzsamecet szőlősűrítményből és borecetből készül. Mivel csak ízesítésre használjuk, így egy üveg sokáig kitart, ezért inkább itt is válasszunk minőségit. Higgyétek el, megéri!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago