Néhány évtizede Olaszországon kívül még csak nem is ismerték, pedig érdemes vele tenni egy próbát! Balzsamecet minden asztalra!
A balzsamecet igazán izgalmas ízvilágára mára már világszerte nyitott a konyhaművészet, mi például rajongunk enyhén édeskés zamatáért.
Az ecet feltalálása nem kötődik senkihez, ugyanis magától jött létre: víz és etil-alkohol oldatában elszaporodtak az ecetsav baktériumok, ahol az alkohol ecetsavvá oxidálódott. A balzsamecet tulajdonképpen nagyon is hasonlít a borecethez, bár mi inkább annak továbbfejlesztett változatának gondoljuk. A balzsamecetet véletlenül találták fel: a felforralt mustot benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, amikor már átható ecetillata lett.
A balzsamecet kialakulását az olaszországi Modena és Reggio Emilia városához kötik. Elkészítéséhez manapság egy speciális szőlőt, a Trebbianót használják, amit kézzel a lehető legkésőbb szüretelnek, hogy minél édesebb legyen. A mustot sűrűre forralják, majd 200 literes fahordókba töltik. Az érlelés során (ami legalább 12 év!) egyre kisebb hordókba helyezik, a legvégén már csak 20 litereset használnak. Egy zsűri bírálja el ezután, hogy megkaphatja-e a hagyományos modenai balzsamecet nevet. Végül egydecis üvegekbe töltik, amelynek ára eléri a 100 eurót.
A mediterrán konyha nap mint nap használja, itt az ideje, hogy mi is rendszeresen fogyasszuk, de miért is? Rengeteg kálium van benne, és igen magas antioxidánstartalommal bír. A benne lévő kalcium segít megelőzni a csontritkulást, a magnézium pedig erősíti a szívet.
Baktériumölő és fertőtlenítő hatása is ismert, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a koleszterint is. Na, és az emésztésnek is szuper!
Aceto Balsamico di Modena már egy közepes nagyságú magyar szupermarketben is fellelhető viszonylag olcsón, 1000 Ft alatti áron. Ezek sem rossz minőségű termékek az árukhoz mérten, de azt tudnunk kell, hogy semmi közük az eredeti modenai módszerhez. Az ipari méretekben készülő balzsamecet szőlősűrítményből és borecetből készül. Mivel csak ízesítésre használjuk, így egy üveg sokáig kitart, ezért inkább itt is válasszunk minőségit. Higgyétek el, megéri!
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…