Néhány évtizede Olaszországon kívül még csak nem is ismerték, pedig érdemes vele tenni egy próbát! Balzsamecet minden asztalra!

A balzsamecet igazán izgalmas ízvilágára mára már világszerte nyitott a konyhaművészet, mi például rajongunk enyhén édeskés zamatáért.

A balzsamecet-story

Az ecet feltalálása nem kötődik senkihez, ugyanis magától jött létre: víz és etil-alkohol oldatában elszaporodtak az ecetsav baktériumok, ahol az alkohol ecetsavvá oxidálódott. A balzsamecet tulajdonképpen nagyon is hasonlít a borecethez, bár mi inkább annak továbbfejlesztett változatának gondoljuk. A balzsamecetet véletlenül találták fel: a felforralt mustot benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, amikor már átható ecetillata lett.

A balzsamecet kialakulását az olaszországi Modena és Reggio Emilia városához kötik. Elkészítéséhez manapság egy speciális szőlőt, a Trebbianót használják, amit kézzel a lehető legkésőbb szüretelnek, hogy minél édesebb legyen. A mustot sűrűre forralják, majd 200 literes fahordókba töltik. Az érlelés során (ami legalább 12 év!) egyre kisebb hordókba helyezik, a legvégén már csak 20 litereset használnak. Egy zsűri bírálja el ezután, hogy megkaphatja-e a hagyományos modenai balzsamecet nevet. Végül egydecis üvegekbe töltik, amelynek ára eléri a 100 eurót.

Balzsamecetes töltött füge

Ennyi mindenre jó a balzsamecet

A mediterrán konyha nap mint nap használja, itt az ideje, hogy mi is rendszeresen fogyasszuk, de miért is? Rengeteg kálium van benne, és igen magas antioxidánstartalommal bír. A benne lévő kalcium segít megelőzni a csontritkulást, a magnézium pedig erősíti a szívet.

Baktériumölő és  fertőtlenítő hatása is ismert, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a koleszterint is. Na, és az emésztésnek is szuper!

Válasszuk a minőséget

Aceto Balsamico di Modena már egy közepes nagyságú magyar szupermarketben is fellelhető viszonylag olcsón, 1000 Ft alatti áron. Ezek sem rossz minőségű termékek az árukhoz mérten, de azt tudnunk kell, hogy semmi közük az eredeti modenai módszerhez. Az ipari méretekben készülő balzsamecet szőlősűrítményből és borecetből készül. Mivel csak ízesítésre használjuk, így egy üveg sokáig kitart, ezért inkább itt is válasszunk minőségit. Higgyétek el, megéri!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago