A faeper egy méltatlanul nélkülözött gyümölcs, de vajon tudjuk-e, milyen gyümölcsféle, és milyen egészségügyi hatásai vannak?
Ovidius római költő szerint két szerencsétlen sorsú szerelmes Pyramus és Thisbe öngyilkosságot követett el egy eperfa alatt, ezért a fehér eperfa feketévé változott. A fehér eperfa Kínából származik, míg a fekete eperfa feltehetően Közép-Ázsiában őshonos, de évszázadok óta termesztik Európában is. A selyemhernyó fő tápláléka. Régebben számos parasztház kertjének lakói voltak az eperfák, mára talán kevésbé népszerűek.
Mindkettő eperfa termését fogyaszthatjuk nyersen, de sajnos a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül érdemes elfogyasztani, mert nagyon hamar romlásnak indulnak, éppen ezért nem található a boltok polcain és a piacokon. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, teát, mártásokat, turmixot, de pálinkaként is felszolgálásra kerül. A faeper érett formájában valójában az egyik legízletesebb gyümölcsféle.
És, hogy miért is lenne érdemes visszahozni a mindennapi étkezéseinkbe? Nagy mértékben tartalmaz resveratrolt, amelynek rákmegelőző tulajdonsága van és emellett gyulladáscsökkentő. Magas fehérjetartalmú, ugyanakkor más gyümölcshöz képest alacsony a cukortartalma. Sőt, mi több Parkinson-kór és Alzheimer-kór esetén is ajánlják rendszeresen fogyasztását.
Sajnos a faeperről ritkán hallani, de látva jó tulajdonságait semmiképpen ne dobjuk a süllyesztőbe, ugyanis kár lenne egy ilyen gyümölcsöt kizárni az étkezéseinkből.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…