Forrólevegős fritőz: a konyhám MVP-je

Az MVP jelentése: Most Valuable Player, azaz a legértékesebb játékos. Nőként imádom az amerikai focit. A konyhámban pedig tavaly ősszel megtaláltam az MVP-t. Sajnos nem Tom Bradynek hívják. A neve: forrólevegős fritőz.

Nagyon szeretem a brassóit. De korábban elég macerás volt elkészíteni. Az egyik barátnőmnél láttam először olaj nélküli fritőzt. Sült krumplit csinált benne és bécsi szeletet. Amikor megkóstoltam az ételt, azonnal tudtam, hogy egy ilyen nekem is kell. És 3 nappal később a konyhámban volt a saját forrólevegős fritőz gépem, egy Tefal EY101815 Easy Fry Compact airfryer.

Az első étel, amit megcsináltam vele, természetesen egy brassói volt. A krumplit nagyon alaposan megmostam és kockára vágtam. A héját nem távolítottam el. 1 deci olajjal meglocsoltam és alaposan befűszereztem. Ehhez borsot és fűszersót használtam. 200 °C-on 20 percig bekerült a fritőzbe. Miközben a burgonya készült, elővettem a húst. A sertésszüzet hanyagul szabályos, rusztikus kockákra vágtam, szintén fűszereztem: só, bors, fokhagyma, majoranna, pirospaprika. Közben eltelt a 20 perc, a burgonyát egy külön tálba kivettem. A fritőz edénybe bekerült az előkészített hús, ezt az airfryerben 200 °C-on 15 percig sütöttem. Majd ráöntöttem a kész burgonyát és a komplett ételt még további 5 percig sütöttem szintén 200 °C-on.

Ennyi. Leírni hosszabb volt, mint megcsinálni. És a végeredmény mennyei, zamatos és főleg nagyon szaftos. Biztos vagyok benne, hogy Tom Bradynek is ízlene.

Természetesen más ételeket is remekül el tudok készíteni az olaj nélküli fritőzben. 4 saját programja van. Ezeket használom, amikor sült csirkét vagy halat ill. grill fogásokat készítek. Sőt, múlt hétvégén egészen bátor voltam: sütit sütöttem a géppel. Banános diós kenyeret készítettem, remek lett.

Eleinte kicsit tartottam a forrólevegős fritőz tisztításától. De nem veszélyes. A Tefal rendelkezik egy saját szabadalommal: a kivehető edény alján egy ugyancsak kivehető alsó rács található. Mindkettő mosogatógépben mosható. A gépet pedig elegendő időnként nedves ruhával alaposan letörölgetnem.

Korábban havonta nagyjából 2 liter étolajat használtam el. Amióta olaj nélküli fritőzben sütök, ez a mennyiség a tizedére esett vissza. A mai olajárak ismeretében ez nem kevés megtakarítást jelent a konyhapénzből. Az pedig külön öröm, hogy a spórolással párhuzamosan a környezetet is védem. Tudtad, hogy egy minimális mennyiségű olajhulladék is képes 1000 liter vizet szennyezetté tenni? Megdöbbentő.

Összességében olcsóbban, egészségesebben és ízletesebben főzök, amióta forrólevegős fritőzt használok. Az ára nagyjából 40 ezer forint, szóval ha belefér a költségvetésedbe, feltétlenül ajánlom figyelmedbe.

Nyers Marcell

Recent Posts

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

1 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

3 hét ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

3 hét ago