A füge édes ízét, nemcsak nyersen és aszalva, de lekvár formájában is érdemes kipróbálni. Egy olyan fügelekvár receptet mutatunk, amelyet mi már leteszteltünk, és megnyaltuk utána mind a tíz ujjunkat!
A füge az egyik legősibb kultúrnövényünk. Már a bibliai Ádám és Éva is fügefa levelet viselt öltözék gyanánt. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria környékéről származik, mára azonban az Antarktisz kivételével bármelyik kontinensen megterem. Számos B-vitamin található benne, magas glükóz-és fruktóztartalma miatt pedig könnyen felhasználható energiaforrás.
A füge édes íze emellett fokozza az endorfinok kiválasztását, a benne található növényi rostok pedig szépítik a bőrt. Kár lenne kihagyni, úgyhogy most megmutatjuk, hogyan készíts belőle garantáltan zamatos lekvárt!
Hámozzuk meg a nyers fügét, majd botmixer segítségével pürésítsük össze. Tegyük egy nagyobb fazékba, majd közepes tűz mellett folyamatosan kavargassuk körülbelül 30-40 percen keresztül. Ezután hozzáönthetjük a fruktózt, várjuk meg, míg az felolvad, majd 5-10 percig ismét forraljuk. Ezután jöhet az egész citrom leve és a zselatin, rottyantsuk össze, és már kész is! Meríthetjük is lekvárt a fazékból a befőttes üvegekbe, majd 2-3 percre fordítsuk a fejük tetejére a teli üvegcséket. Az isteni fügelekvár süteményekbe és a reggeli pirítósra kenve is mennyei!
Photo:WE – Plates https://www.woodenearth.com/collections/wooden-plates-online
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…