Fügelekvár – mi így készítjük az ősz slágerét!

A füge édes ízét, nemcsak nyersen és aszalva, de lekvár formájában is érdemes kipróbálni. Egy olyan fügelekvár receptet mutatunk, amelyet mi már leteszteltünk, és megnyaltuk utána mind a tíz ujjunkat!

A füge az egyik legősibb kultúrnövényünk. Már a bibliai Ádám és Éva is fügefa levelet viselt öltözék gyanánt. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria környékéről származik, mára azonban az Antarktisz kivételével bármelyik kontinensen megterem. Számos B-vitamin található benne, magas glükóz-és fruktóztartalma miatt pedig könnyen felhasználható energiaforrás.

A füge édes íze emellett fokozza az endorfinok kiválasztását, a benne található növényi rostok pedig szépítik a bőrt. Kár lenne kihagyni, úgyhogy most megmutatjuk, hogyan készíts belőle garantáltan zamatos lekvárt!

Foto WE Plates

Hozzávalók (5-6 3 dl üveghez)

  • 2 kg füge
  • 0.5 kg fruktóz
  • 1 citrom
  • fél csomag zselatin

Hámozzuk meg a nyers fügét, majd botmixer segítségével pürésítsük össze. Tegyük egy nagyobb fazékba, majd közepes tűz mellett folyamatosan kavargassuk körülbelül 30-40 percen keresztül. Ezután hozzáönthetjük a fruktózt, várjuk meg, míg az felolvad, majd 5-10 percig ismét forraljuk. Ezután jöhet az egész citrom leve és a zselatin, rottyantsuk össze, és már kész is! Meríthetjük is lekvárt a fazékból a befőttes üvegekbe, majd 2-3 percre fordítsuk a fejük tetejére a teli üvegcséket. Az isteni fügelekvár süteményekbe és a reggeli pirítósra kenve is mennyei!

Photo:WE – Plates https://www.woodenearth.com/collections/wooden-plates-online

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago