Szeretjük a tartalmas leveseket, de néha, azért jól jön egy kis könnyedség. A spanyol paradicsomleves alias gazpacho pont ilyen!
A gazpacho bár alapvetően nyári fogás, érdemes beiktatnunk a téli időszakban is, ha elegünk volt a nehéz és túlságosan tartalmas ételekből. Az eredeti gazpacho a paradicsom, az uborka, a hagyma, a paprika és a fokhagyma mellett olívaolajat, sót, zöldségalaplevet és kenyeret tartalmaz, de ma már szinte minden turmixolt nyers levest gazpachónak tekinthetünk.
A gazpacho valódi lelke azonban kétségkívül a paradicsom. Bár tudjuk, hogy télen esetleg nem olyan könnyű zamatos paradicsomokat beszerezni, de ez az egyik legfontosabb mozzanat a gazpacho leves elkészítésében. Nem baj, ha kissé túlérett, vagy szottyadt a paradicsom, de ha ízetlen, akkor a belőle készült étel is az lesz, itt sajnos nincs pardon.
Íme!
Forraljunk vizet egy lábosban, amíg felforr, addig készítsünk bemetszéseket a paradicsomok aljában. Dobjuk a forró vizeket a paradicsomokat fél percre majd szedjük ki, tegyük át hideg vízbe, így már könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Daraboljuk fel.
Hámozzuk és daraboljuk fel a többi zöldséget is. Mindegyikből tegyünk félre egy keveset, ez lesz a levesbetét.
Ha tálas robotgépünk van, tegyünk bele minden hozzávalót, és turmixoljuk össze, és már kész is a leves. Ha botmixerünk van, akkor mehet minden a levesestálba, és ott turmixoljuk.
Hütőben jó pár napig eláll, ráadásul érdemes is pihentetni kicsit, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.
Adhatunk hozzá pirítóst, vagy krutont, úgy igazán tartalmas lesz.
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…
Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…
Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…
A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…