Diéta & Egészség

Gazpacho – egy tál Spanyolország télen is

Szeretjük a tartalmas leveseket, de néha, azért jól jön egy kis könnyedség. A spanyol paradicsomleves alias gazpacho pont ilyen!

A gazpacho bár alapvetően nyári fogás, érdemes beiktatnunk a téli időszakban is, ha elegünk volt a nehéz és túlságosan tartalmas ételekből. Az eredeti gazpacho a paradicsom, az uborka, a hagyma, a paprika és a fokhagyma mellett olívaolajat, sót, zöldségalaplevet és kenyeret tartalmaz, de ma már szinte minden turmixolt nyers levest gazpachónak tekinthetünk.

A gazpacho valódi lelke azonban kétségkívül a paradicsom. Bár tudjuk, hogy télen esetleg nem olyan könnyű zamatos paradicsomokat beszerezni, de ez az egyik legfontosabb mozzanat a gazpacho leves elkészítésében. Nem baj, ha kissé túlérett, vagy szottyadt a paradicsom, de ha ízetlen, akkor a belőle készült étel is az lesz, itt sajnos nincs pardon.

Íme!

Hozzávalók

  • 6 darab paradicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 2 darab kaliforniai paprika / kápia / tv. paprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
  • 1 evőkanál fehérborecet / almaecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 ízlés szerint , bors

Forraljunk vizet egy lábosban, amíg felforr, addig készítsünk bemetszéseket a paradicsomok aljában. Dobjuk a forró vizeket a paradicsomokat fél percre majd szedjük ki, tegyük át hideg vízbe, így már könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Daraboljuk fel.

Hámozzuk és daraboljuk fel a többi zöldséget is. Mindegyikből tegyünk félre egy keveset, ez lesz a levesbetét.

Ha tálas robotgépünk van, tegyünk bele minden hozzávalót, és turmixoljuk össze, és már kész is a leves. Ha botmixerünk van, akkor mehet minden a levesestálba, és ott turmixoljuk.

Hütőben jó pár napig eláll, ráadásul érdemes is pihentetni kicsit, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.

Adhatunk hozzá pirítóst, vagy krutont, úgy igazán tartalmas lesz.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago