Ha valami egészségesre vágynál – mujaddara, a filléres lencsés rizs

A mujaddara egyik alapváltozata a lencse és a rizs kettősén alapul, ami első hallása talán furcsán hangozhat. Mindenkit biztosíthatunk azonban róla, hogy tényleg csak első hallásra, ugyanis a mujaddara a Közel-Kelet egy filléres finomsága, amely nagyon egészséges, sőt a vegán étrendbe is tökéleset beleilleszthető. 

A mujaddara az írásos emlékek szerint libanoni forrásokkal rendelkezik, és egy kifejezetten ősi hagyományokkal bíró ételről beszélhetünk, hiszen már az 1200 évektől kezdve említik. A rizzsel és lencsével összefőzött ételnek egyébként számos neve van, hogy csak néhányat említsünk: majadra, mejadra, moujadara, mudardara, madzsadara. 

A rizs és a lencse mellett tetemes mennyiségű hagymát igényel, ugyanis úgy az igazi, ha karramellizált hagymával tálaljuk. A karamellizáció után a hagyma egyáltalán nem lesz “szagos”, édeskés és krémes állagúvá válik

Hozzávalók

  • 1 bögre lencse
  • 1 bögre rizs
  • 3,5 bögre víz – vagy alaplé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 babérlevél
  • 4 fej hagyma
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A lencsét alaposan megmossuk, 3,5 bögrényi vízzel és a babérlevéllel feltesszük főni. A forrástól közepes erősségűre állítjuk a lángot, majd  15-20 percig főzzük.

Közben a hagymákat megtisztítjuk, félbe, majd hosszában szálasra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon elkezdjük párolni. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és időnként megkeverve lassú tűzön karamellizáljuk. Ezt egészen addig míg összeesik, és kezd szép barnás színt kapni.

A rizst folyó víz alatt leöblítjük, és a lencséhez adjuk a hagyma 1/3 résével, hozzáadjuk a római köményt, a koriandert, a gyömbért és a fahéjat, sózzuk, borsozzuk, alaposan átkeverjük, és fedő alatt kb. 15 percet főzzük, amíg a rizs megpuhul és felszívja a fűszeres főzővizet. Ezután a tűzről levéve még 5 percet hagyjuk a saját gőzében, fedő alatt puhulni.

Tálalás előtt átforgatjuk, majd sok-sok karamellizált hagymával tálaljuk. Salátát készíthetünk mellé ízlés szerint. Olcsó, laktató és nagyon egészséges.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago