Ha valami egészségesre vágynál – mujaddara, a filléres lencsés rizs

A mujaddara egyik alapváltozata a lencse és a rizs kettősén alapul, ami első hallása talán furcsán hangozhat. Mindenkit biztosíthatunk azonban róla, hogy tényleg csak első hallásra, ugyanis a mujaddara a Közel-Kelet egy filléres finomsága, amely nagyon egészséges, sőt a vegán étrendbe is tökéleset beleilleszthető. 

A mujaddara az írásos emlékek szerint libanoni forrásokkal rendelkezik, és egy kifejezetten ősi hagyományokkal bíró ételről beszélhetünk, hiszen már az 1200 évektől kezdve említik. A rizzsel és lencsével összefőzött ételnek egyébként számos neve van, hogy csak néhányat említsünk: majadra, mejadra, moujadara, mudardara, madzsadara. 

A rizs és a lencse mellett tetemes mennyiségű hagymát igényel, ugyanis úgy az igazi, ha karramellizált hagymával tálaljuk. A karamellizáció után a hagyma egyáltalán nem lesz “szagos”, édeskés és krémes állagúvá válik

Hozzávalók

  • 1 bögre lencse
  • 1 bögre rizs
  • 3,5 bögre víz – vagy alaplé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 babérlevél
  • 4 fej hagyma
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A lencsét alaposan megmossuk, 3,5 bögrényi vízzel és a babérlevéllel feltesszük főni. A forrástól közepes erősségűre állítjuk a lángot, majd  15-20 percig főzzük.

Közben a hagymákat megtisztítjuk, félbe, majd hosszában szálasra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon elkezdjük párolni. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és időnként megkeverve lassú tűzön karamellizáljuk. Ezt egészen addig míg összeesik, és kezd szép barnás színt kapni.

A rizst folyó víz alatt leöblítjük, és a lencséhez adjuk a hagyma 1/3 résével, hozzáadjuk a római köményt, a koriandert, a gyömbért és a fahéjat, sózzuk, borsozzuk, alaposan átkeverjük, és fedő alatt kb. 15 percet főzzük, amíg a rizs megpuhul és felszívja a fűszeres főzővizet. Ezután a tűzről levéve még 5 percet hagyjuk a saját gőzében, fedő alatt puhulni.

Tálalás előtt átforgatjuk, majd sok-sok karamellizált hagymával tálaljuk. Salátát készíthetünk mellé ízlés szerint. Olcsó, laktató és nagyon egészséges.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago