Néha érdemes olyan alapreceptekről is szót ejteni, mint a lencsefőzelék. Ha jól van elkészítve egy zseniális étel, amelyet nem csak Újév napján érdemes elkészítenünk, a lencsének ugyanis számtalan jótékony hatása van, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, ráadásul roppant költségkímélő is.
Nagyon régóta ismerik a lencsét: a Biblia több helyen tesz róla említést, amely arról tanúskodik, hogy már akkoriban is rendszeresen fogyasztották. A fáma szerint először Görögországban, később Bulgáriában terjedt el, a rómaiak pedig kenyeret is készítettek a hüvelyesből.
Egészségre gyakorolt hatásának említése elsőként Hippokratesznél jelenik meg, aki májbajokra kívánta alkalmazni, de a rómaiak is számos betegségre javasolták a rendszeres lencsefogyasztást: úgy tartották, hogy nyugodttá és türelmessé tesz.
A középkorban a lencse leértékelődött, a szegények ételének tartották egészen addig, míg XV. Lajos felesége divatot nem hozta újra. A közel keleten ma legalább ötven fajtáját termesztik és fogyasztják rendszeresen, az egész világon alapélelmiszernek számít és már szinte mindenhol kapható és termeszthető.
Igaz, már elmúlt az Újév – amikor a hagyomány szerint lencsét kell enni az eljövendő év szerencséjéhez – ám higyjétek el, egy finom lencsefőzelék bármikor jó szolgálatot tehet. A kiadós, laktató fogást előtte való nap is nyugodtan elkészíhetjük, így másnapra még jobban összeérnek majd az ízek.
Készíthetitek füstölt hússal, virslivel vagy fasírttal, mi most az utóbbira szavaztunk.
A megmosott lencsét 4-5 órán át, a mennyiségénél kétszer annyi vízben beáztatjuk, hogy a duzzadásával megkönnyítse a főzés idejét.
A hagymát felaprítjuk, és kacsazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét és a felaprított sárgarépát, valamint a mustárt. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és puhára főzzük.
Kiemelünk belőle egy kis merőkanálnyi adagot, amit villával összetörünk, és visszahelyezzük a lábasba. Ezzel az eljárással önmagával sűrítettük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Borítókép forrása: Cookpad
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…