Diéta & Egészség

Így főzd meg a szerencséd: ecetes-hagymás lencsesaláta

Ha szeretnéd, hogy az újévben több pénz landoljon a zsebedben – akkor a babona szerint – nem kell mást tenned. mint jól belakmározni a lencséből szilveszter vagy újév napján. Mi személy szerint rajongunk a lencse főzelékért is, de nem csak ilyen formában fogyasztható ám! Mit szóltok egy ecetes-hagymás lencsesaláta recepthez Szilveszterre?

Míg hazánkban többnyire a lencse barna változata a közismert, addig a Földközi-tenger keleti medencéjében, valamint Indiában a vörös színű a legelterjedtebb. A zöld lencsét elsősorban a hagyományos francia konyha ismeri, míg a sárgát az indiai gasztronómia használja.

Bár a lencse megdolgoztathatja a gyomort, nagyon is egészséges. A lencsében ugyanis nem kevés Avitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. Mindezek mellett másfélszer több fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, ami ráadásul sokkal könnyebben is emészthető. Hasonlóan magas a szénhidráttartalma is – 10 dkg lencsére 53-60 gramm CH esik – ám ez lassan felszívódó szén-hidrát, így a glikémiás indexe sem mondható rossznak.

Itthon elsősorban főzelék vagy leves formájában fogyasztjuk, így most inkább egy salátát mutatunk hozzá!

Hozzávalók

  • 50 dkg lencse
  • 1 babérlevél
  • 1 kis fej hagyma (vagy fokhagyma)
  • 3 ek (alma)ecet
  • 1 ek méz (vagy cukor)
  • 1 ek mustár
  • olaj
  • só, kevés őrölt bors
  • 1 fej lilahagyma

A lencsét megmossuk és pár órára vízbe áztatjuk. Az áztató vizet leöntjük róla, majd friss vízzel helyettesítjük, amihez hozzáadunk 1 babérlevelet és egy kis fej hagymát, és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. (Kb. 30 perc elteltével érdemes megkóstolnunk.)

Ecettel, mézzel vagy cukorral, mustárral és ízlés szerint kb. 4-5 ek olajjal mini kézi habverő segítségével saláta öntetet keverünk ki hozzá. Ezt később sózzuk, borsozzuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, majd az öntethez keverjük.

A kész lencsét leszűrjük és hozzátesszük az öntethez. Kóstolás után még ízlés szerint fűszerezhetünk, és többször óvatosan átkeverjük. Ideális esetben 1 napot pihentessük.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago