Így főzd meg a szerencséd: ecetes-hagymás lencsesaláta

Ha szeretnéd, hogy az újévben több pénz landoljon a zsebedben – akkor a babona szerint – nem kell mást tenned. mint jól belakmározni a lencséből szilveszter vagy újév napján. Mi személy szerint rajongunk a lencse főzelékért is, de nem csak ilyen formában fogyasztható ám! Mit szóltok egy ecetes-hagymás lencsesaláta recepthez Szilveszterre?

Míg hazánkban többnyire a lencse barna változata a közismert, addig a Földközi-tenger keleti medencéjében, valamint Indiában a vörös színű a legelterjedtebb. A zöld lencsét elsősorban a hagyományos francia konyha ismeri, míg a sárgát az indiai gasztronómia használja.

Bár a lencse megdolgoztathatja a gyomort, nagyon is egészséges. A lencsében ugyanis nem kevés Avitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. Mindezek mellett másfélszer több fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, ami ráadásul sokkal könnyebben is emészthető. Hasonlóan magas a szénhidráttartalma is – 10 dkg lencsére 53-60 gramm CH esik – ám ez lassan felszívódó szén-hidrát, így a glikémiás indexe sem mondható rossznak.

Itthon elsősorban főzelék vagy leves formájában fogyasztjuk, így most inkább egy salátát mutatunk hozzá!

Hozzávalók

  • 50 dkg lencse
  • 1 babérlevél
  • 1 kis fej hagyma (vagy fokhagyma)
  • 3 ek (alma)ecet
  • 1 ek méz (vagy cukor)
  • 1 ek mustár
  • olaj
  • só, kevés őrölt bors
  • 1 fej lilahagyma

A lencsét megmossuk és pár órára vízbe áztatjuk. Az áztató vizet leöntjük róla, majd friss vízzel helyettesítjük, amihez hozzáadunk 1 babérlevelet és egy kis fej hagymát, és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. (Kb. 30 perc elteltével érdemes megkóstolnunk.)

Ecettel, mézzel vagy cukorral, mustárral és ízlés szerint kb. 4-5 ek olajjal mini kézi habverő segítségével saláta öntetet keverünk ki hozzá. Ezt később sózzuk, borsozzuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, majd az öntethez keverjük.

A kész lencsét leszűrjük és hozzátesszük az öntethez. Kóstolás után még ízlés szerint fűszerezhetünk, és többször óvatosan átkeverjük. Ideális esetben 1 napot pihentessük.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago