Diéta & Egészség

Így pótoljuk a napot – a D-vitaminban gazdag ételeink

A D-vitaminnak elsősorban a naphoz van köze, így nem is csoda, hogy főképpen ősszel és télen kezd el minket foglalkoztatni annak pótlása. 

A D-vitamin a bőrben képződik, ha azonban nem ér minket elég fény, akkor erre sajnos nem kerül sor. Bizonyos táplálékaink tartalmaznak D-vitamint, ha ezekkel nem tudjuk fedezni a szükséges mennyiséget, akkor érdemes szintetikus formában is pótolni.

Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint inkább a növények tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerek pedig mindkettőt. Fontos hozzátenni, hogy a D3 vitamin sokkal aktívabb, ez képződik napfény hatására a bőrünkben is.

Most nézzünk meg néhányat a D-vitaminban gazdag élelmiszerek közül!

Gomba

A gomba azért egyedülálló, mert egyike azon keveseknek, amelyek nem állati eredetű D-vitaminforrások. A gomba ugyanis az emberi szervezethez hasonlóan D-vitamint termel, ha napfény éri. Típusától is függ, hogy hány nemzetközi egységnyi D-vitaminnal büszkélkedhetnek.

A shitake gomba kifejezetten sok D-vitamint tartalmaz

Tojás

Bár még mindig sokan kételkednek a tojás egészségre gyakorolt hatásában, azt biztosan állíthatjuk, hogy kiemelkedő mennyiségű D-vitaminnal bír. Ha valaki ebben a vitaminhiányban szenved, akkor érdemes tojást fogyasztani. Emellett E- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, szelént, káliumot és nátriumot is tartalmaz.

Halfélék

A lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia számos tápanyagban bővelkedik. A lazacban például 100 grammban akár 685 nemzetközi egységnyi mennyiség is lehet. Más miatt is érdemes azonban fogyasztani: gazdag Omega zsírsavakban, sőt astaxantin nevű anyaga (ez adja rózsaszín árnyalatát) pedig csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat.

Máj

Bár különösen a marhamáj bővelkedik sok D-vitaminban, a belsőségek általánosságban elmondhatóak, hogy magas tápanyag-tartalommal bírnak. Az A-vitamin, a vas, a fehérje, a réz és a cink: ezekből különösen sok van a májban. Érdemes azonban biomájat választani, mivel ebben az esetben nem terhelik meg különböző hormonokkal és antibiotikumokkal az állatot, így a mája is lényegesen egészségesebb marad.

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

5 nap ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

5 nap ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

1 hét ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

1 hét ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

4 hét ago