A babér Apollón, a tárkony pedig isteni ikertestvére, Artemisz növénye: latin neve a vadászat görög istennőjének nevéből származik. A babérhoz hasonló legendát a tárkonyról nem ismerünk, de azt már az ókori enciklopédista, Plinius is tudta, hogy a tárkonylevél véd a kígyómarástól, és ez a meggyőződés évszázadokon át tartotta magát. A magyar népi hiedelem szerint aki tárkonyból készült teát fogyaszt, a jövőbe lát. Ha ezeket a hatásokat nem is váltja ki a tárkony, sok minden másra azért jól használható a gyógyászatban és a konyhában.
A tárkonyt a rómaiak nem csak kígyó ellen – fogfájásra is használták. Érzéstelenítő hatása ma már tudományosan is bizonyított, teáját fájdalomcsillapításra is fogyaszthatjuk (a jövőbelátás reményével), de a vérnyomást is természetes módon csökkenti. Étvágygerjesztő, illetve emésztést segítő szerként is használják. Fűszerként azonban ismertebb: két fajtája közül a francia tárkony az elterjedtebb intenzívebb íze miatt. Levelei használhatók frissen vagy szárítva (nálunk leginkább ebben a formában kapható), de ecettel is tartósítható.
A tárkony Ázsiában őshonos, valószínűleg a honfoglaló magyarok innen hozták magukkal. Hagyományos fűszere volt a társadalom minden rétegének, de egyre inkább visszaszorult: az újkortól a paraszti konyhában, ma már csak Erdélyben van mindennapi használatban. Pedig a tárkonyos ragulevesen és a tárkonyos eceten kívül mindenféle hús- és halétel, de zöldséges étel fűszere is lehet. A főzőtökből például ízletes krémleves készülhet tárkonnyal: apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelünk, tárkonyt szórunk bele, majd a meghámozott, kimagozott, felkockázott főzőtököt is beletesszük és felöntjük vízzel. A levest zöldségekkel, vagy zöldségleves-kockával ízesítjük, szükség szerint sózzuk. Ha a tök megfőtt, a levest összeturmixoljuk, majd tejföllel behabarjuk. Tehetünk a krémlevesbe húsgombócot is, mely ugyanúgy készül, mint a fasírt (darált húst dinsztelt hagymával, sóval, borssal, tojással kikeverünk), csak a dinsztelés végén még tárkonyt is forgatunk a hagymához. A tárkonyos húsgombócokat még a habarás előtt érdemes a tárkonyos tökkrémlevesben kifőznünk.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…