Megmutatjuk, hogyan készítheted el a hamisítatlan görög muszakát, amelynek alapját kétségkívül a padlizsán és a bárányhús adja.
A muszaka eredete és kora nem teljesen tisztázott, a görög és a török konyha is magáénak valja, az viszont kétségkívül megállja a helyét, hogy a földközi-tengeri és a balkáni konyhában is közkedvelt. Sőt, mi több a keleti konyhában is találunk a muszakához hasonló egytálételt.
A muszaka az évszázadok során sokat változott, mai görög változatát egy Bécsben tanult, sokáig külföldön dolgozó görög séfnek, név szerint Nikolaos Tselementes-nek köszönhető, aki egy 1920-ban megjelenő szakácskönyvében vetette papírra a ma ismert besameles változatot. Érdemes megemlítenünk, hogy ez görög séf szerelmese volt a francia konyhának, ezért is került bele a francia besamel mártás.
Mi most ezt mutatjuk meg Nektek!
50 dkg darált báránycomb
50 dkg krumpli
2 nagyobb padlizsán
4-5 nagyobb paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
1-2 dl alaplé vagy bor
szárított kakukkfű
friss borsikafű
friss rozmaring
só
frissen őrölt feketebors
15 dkg edami sajt
A besamelhez:
8 dkg vaj
3 evőkanál liszt
6-7 dl tej
frissen őrölt feketebors
só
csipetnyi őrölt szerecsendióMÍi
A krumplit meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. A padlizsánt előkészítjü: hosszú szeletekre vágjuk, és grillserpenyőben kevés olajon megsütjük egy serpenyőben. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, majd szélesebb karikákra szeleteljük. A hagymát apró kockára vágjuk.
Amíg a fő a krumpli, és pirul a padlizsán, eközben a bárányt lepiríthatjuk. Ehhez az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, amikor ez kész, hozzáadjuk a vékonyra vágott fokhagymát. Végül pedig jöhet hozzá a hús, amit finoman megsózunk és friss borsot örölünk rá. Kevés kakukkfüvet és borsikafüvet is adunk hozzá, majd egy kevés alaplével ls a borral felöntjük, adunk még hozzá babérlevelet, és közepes lángon hagyjuk párolódni.
Amíg a párolódás zajlik, elkészítjük a besamelt. Egy forralóban felmelegítjük a tejet, egy másik edényben pedig elkészítjük a vajas rántást. Ezután hozzáadjuk a tejet, és habverő segítségével csomómentesre kutyuljuk, majd szerecsendióval, kevés borssal és sóval fűszerezzük. Mielőtt túlságosan sűrű lenne, lehúzzuk a tűzről.
Egy nagyobb tepsibe beletesszük a felszelelt krumplit, sózzuk, kevés rozmaringgal fűszerezzük, majd teszünk rá egy kevés besamelt. Erre rétegezzük a padlizsánt, majd a szeletkre vágott paradicsom, amit szintén fűszerezünk. Ezután jöhet a húsos ragu, amire újabb adag paradicsom kerül, majd padlizsán, kevés krumpli, végezetül a maradék besamel, amit megszórunk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe tóljuk és aranybarnára sütjük. Jól hangzik, ugye?
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…