Diéta & Egészség

Jöhet egy eredeti görög muszaka recept?

Megmutatjuk, hogyan készítheted el a hamisítatlan görög muszakát, amelynek alapját kétségkívül a padlizsán és a bárányhús adja.

A muszaka eredete és kora nem teljesen tisztázott, a görög és a török konyha is magáénak valja, az viszont kétségkívül megállja a helyét, hogy a földközi-tengeri és a balkáni konyhában is közkedvelt. Sőt, mi több a keleti konyhában is találunk a muszakához hasonló egytálételt.

A muszaka egyik alapja a padlizsán

A muszaka az évszázadok során sokat változott, mai görög változatát egy Bécsben tanult, sokáig külföldön dolgozó görög séfnek, név szerint Nikolaos Tselementes-nek köszönhető, aki egy 1920-ban megjelenő szakácskönyvében vetette papírra a ma ismert besameles változatot. Érdemes megemlítenünk, hogy ez görög séf szerelmese volt a francia konyhának, ezért is került bele a francia besamel mártás.

Mi most ezt mutatjuk meg Nektek!

Hozzávalók

50 dkg darált báránycomb
50 dkg krumpli
2 nagyobb padlizsán
4-5 nagyobb paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
1-2 dl alaplé vagy bor
szárított kakukkfű
friss borsikafű
friss rozmaring

frissen őrölt feketebors
15 dkg edami sajt
A besamelhez:
8 dkg vaj
3 evőkanál liszt
6-7 dl tej
frissen őrölt feketebors

csipetnyi őrölt szerecsendióMÍi 

A krumplit meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. A padlizsánt előkészítjü: hosszú szeletekre vágjuk, és grillserpenyőben kevés olajon megsütjük egy serpenyőben. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, majd szélesebb karikákra szeleteljük. A hagymát apró kockára vágjuk.

Amíg a fő a krumpli, és pirul a padlizsán, eközben a bárányt lepiríthatjuk. Ehhez az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, amikor ez kész, hozzáadjuk a vékonyra vágott fokhagymát. Végül pedig jöhet hozzá a hús, amit finoman megsózunk és friss borsot örölünk rá. Kevés kakukkfüvet és borsikafüvet is adunk hozzá, majd egy kevés alaplével ls a borral felöntjük, adunk még hozzá babérlevelet, és közepes lángon hagyjuk párolódni.

Amíg a párolódás zajlik, elkészítjük a besamelt. Egy forralóban felmelegítjük a tejet, egy másik edényben pedig elkészítjük a vajas rántást. Ezután hozzáadjuk a tejet, és habverő segítségével csomómentesre kutyuljuk, majd szerecsendióval, kevés borssal és sóval fűszerezzük. Mielőtt túlságosan sűrű lenne, lehúzzuk a tűzről.

Egy nagyobb tepsibe beletesszük a felszelelt krumplit, sózzuk, kevés rozmaringgal fűszerezzük, majd teszünk rá egy kevés besamelt. Erre rétegezzük a padlizsánt, majd a szeletkre vágott paradicsom, amit szintén fűszerezünk. Ezután jöhet a húsos ragu, amire újabb adag paradicsom kerül, majd padlizsán, kevés krumpli, végezetül a maradék besamel, amit megszórunk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tóljuk és aranybarnára sütjük. Jól hangzik, ugye?

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago