Diéta & Egészség

Jöhet egy eredeti görög muszaka recept?

Megmutatjuk, hogyan készítheted el a hamisítatlan görög muszakát, amelynek alapját kétségkívül a padlizsán és a bárányhús adja.

A muszaka eredete és kora nem teljesen tisztázott, a görög és a török konyha is magáénak valja, az viszont kétségkívül megállja a helyét, hogy a földközi-tengeri és a balkáni konyhában is közkedvelt. Sőt, mi több a keleti konyhában is találunk a muszakához hasonló egytálételt.

A muszaka egyik alapja a padlizsán

A muszaka az évszázadok során sokat változott, mai görög változatát egy Bécsben tanult, sokáig külföldön dolgozó görög séfnek, név szerint Nikolaos Tselementes-nek köszönhető, aki egy 1920-ban megjelenő szakácskönyvében vetette papírra a ma ismert besameles változatot. Érdemes megemlítenünk, hogy ez görög séf szerelmese volt a francia konyhának, ezért is került bele a francia besamel mártás.

Mi most ezt mutatjuk meg Nektek!

Hozzávalók

50 dkg darált báránycomb
50 dkg krumpli
2 nagyobb padlizsán
4-5 nagyobb paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
1-2 dl alaplé vagy bor
szárított kakukkfű
friss borsikafű
friss rozmaring

frissen őrölt feketebors
15 dkg edami sajt
A besamelhez:
8 dkg vaj
3 evőkanál liszt
6-7 dl tej
frissen őrölt feketebors

csipetnyi őrölt szerecsendióMÍi 

A krumplit meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. A padlizsánt előkészítjü: hosszú szeletekre vágjuk, és grillserpenyőben kevés olajon megsütjük egy serpenyőben. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, majd szélesebb karikákra szeleteljük. A hagymát apró kockára vágjuk.

Amíg a fő a krumpli, és pirul a padlizsán, eközben a bárányt lepiríthatjuk. Ehhez az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, amikor ez kész, hozzáadjuk a vékonyra vágott fokhagymát. Végül pedig jöhet hozzá a hús, amit finoman megsózunk és friss borsot örölünk rá. Kevés kakukkfüvet és borsikafüvet is adunk hozzá, majd egy kevés alaplével ls a borral felöntjük, adunk még hozzá babérlevelet, és közepes lángon hagyjuk párolódni.

Amíg a párolódás zajlik, elkészítjük a besamelt. Egy forralóban felmelegítjük a tejet, egy másik edényben pedig elkészítjük a vajas rántást. Ezután hozzáadjuk a tejet, és habverő segítségével csomómentesre kutyuljuk, majd szerecsendióval, kevés borssal és sóval fűszerezzük. Mielőtt túlságosan sűrű lenne, lehúzzuk a tűzről.

Egy nagyobb tepsibe beletesszük a felszelelt krumplit, sózzuk, kevés rozmaringgal fűszerezzük, majd teszünk rá egy kevés besamelt. Erre rétegezzük a padlizsánt, majd a szeletkre vágott paradicsom, amit szintén fűszerezünk. Ezután jöhet a húsos ragu, amire újabb adag paradicsom kerül, majd padlizsán, kevés krumpli, végezetül a maradék besamel, amit megszórunk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tóljuk és aranybarnára sütjük. Jól hangzik, ugye?

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

5 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hónap ago