A datolyaszilva vagy másnéven khaki szilva finom és egzotikus gyümölcs, amely az utóbbi években már itthon is kapható. Különböző kultúrák már évezredek óta ismerik, sőt van ahol az istenek gyümölcseként tartják számon.
Bár számunkra picit viccesnek hat elnevezése, valójában hazánkban is egyre többen ismerik, sőt keresik a boltokban ezt a messzi földről érkezett gyümölcsöt. Khaki, kakiszilva, datolyaszilva, hurma, sharon-gyümölcs, persimon, lótuszszilva, virginiai szilva, lichiparadicsom, kákó vagy még ki tudja milyen néven emlegetik őshazájában. Ami nem más, mint Dél-Kelet Ázsia, Kína, India, a Távol-kelet, sőt még Japánban is őshonos.
Többféle fajtája is ismert, ám nálunk legtöbbször a paradicsomméretű, narancssárga színű datolyaszilva az ismert.
A datolyaszilváról talán nem is gondolnánk, milyen szuper tulajdonságokkal bír. Leforrázva leveleit például a zöld teához hasonló teát kapunk, amely tele van C-vitaminnal. Hazájában, Kínában a gyümölcsöt elsősorban agyi elváltozások esetén használják, például agyvérzés vagy agyi trombózis esetén.
Sok C-vitamint, rost és vasat tartalmaz, jót tesz az emésztésnek, és gyomorbántalmak ellen is használják.
A datolyaszilvát általában nyersen fogyasztjuk, amikor is meghámozzuk a gyümölcsöt, majd a félbevágott részekből kikanalazzuk a szilva húsát. Lekvárt és chutneyt is készítenek belőle, remekül illik a különböző túrós és tejszínes alapokhoz is. A mostanság igazán divatos smoothie-nak is klassz alapanyaga lehet, de a koktélokhoz is jól használható úgy mint friss gyümölcs, de mint szirup is.
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…