Diéta & Egészség

Egy leves telis-tele zöldséggel: ízletes magyaros karfiolleves

Egy magyaros karfiollevest bármikor gyorsan összedobhatunk: ízletes és gyors, ráadásul sok hasznos tápanyag is van benne. 

A zöldséglevesek nagyon gyorsan elkészülnek, ám van egy titkuk: annál finomabbak, minél több zöldséget használunk az elkészítésükhöz, így nyugodtan hozzuk csak el, amit a piacon találunk, azzal rontani biztosan nem fogunk.

A karfiolnak szerintünk egyébként is elképesztő ereje van, ugyanis sok más zöldséggel ellentétben, önmagában is képes a levest elképesztően ízletessé varázsolni, képzeljük el mi történik akkor, ha még másféle zöldséget is mellé pakolunk.

Ebédre vagy vacsorára is kitűnő választás, ugyanis a sok zöldségtől igazán tápláló és finom lesz. Készíthetjük natúran, de tejföllel is gazdagíthatjuk.

Hozzávalók

  • 1 szép nagy fej karfiol
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej zeller
  • 1 darab krumpli
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj

 

Nos, amint láthatjuk igazi zöldségkoktél lesz a leves: mindent, ami a zöldségpultból származik, tisztítsunk meg, majd daraboljunk tetszőleges, de lehetőleg nagyjából egységes méretűre. Ha ez megvan, vékony olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, keverjük hozzá a zöldségszekciót – a petrezselyem kivételével -, majd forgassuk át az egészet néhányszor, utána keverjük hozzájuk a lisztet és a pirospaprikát is.

Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, közepes lángon forraljuk fel, illetve forrás előtt egy pillanattal vegyük kis lángra, és főzzük puhára az összes zöldséget.

Ha minden megfőtt, vágjuk apróra a petrezselymet, és keverjük az egészhez, tekerjünk rá egy kis borsot, ezután még pár percig hagyjuk a lángon, majd vegyük le, és már fogyaszthatjuk is. Forrón érdemes tálalni.

 

Borítókép forrása: Unilever food Solutions

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago