Diéta & Egészség

Ha egy különleges főzelékre vágynánk: mángoldfőzelék

A mángold nálunk nem különösebb elterjedt – mondhatni egészen ritka -, elsősorban horvát éttermekben találkozhatunk vele, ott ugyanis alapköretnek számít. Ezúttal a mángoldfőzelék receptjét mutatjuk meg.

A méltatlanul elfeledett mángold a a cukorrépa és a cékla közeli rokona, amelyről  kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.

És hogy mi is pontosan a mángold?  Nos, ez a zöldség leginkább a spenótra hajaz, és nem csak kinézetében, de felhasználásában is sok hasonlóságot mutat a parajjal. Főzeléknek, lepénybe, köretnek használják leginkább, de ízesíthetünk vele burgonyapürét, sós rétest is, a levelét pedig megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel is. Általánosan elmondható hát, hogy aki szereti a spenótot, az nyugodtan próbálkozzon meg a mángolddal is.

Akárcsak a parajfőzelékhez a mángolfőzelékhez is készíthetünk zöldségfasírtokat, tükörtojást, de bundázott kenyérrel is nagyon ízletes.

Forrás: Árukereső

Hozzávalók

50 dkg mángold
3-4 dl tej, vagy tejszín
liszt, margarin
fokhagyma, só, bors, szerecsendió

A mángold levelét alaposan mossuk át, majd bőséges, forrásban levő vízben, rövid idő alatt főzzük puhára. (Ha a szárát is felhasználjuk, akkor előbb ezeket dobjuk be a forrásban levő vízbe, majd néhány perc múlva követheti a levele is. )

Egy szűrőlapáttal emeljük ki a mángoldot, és a fele tejjel, vagy tejszínnel turmixoljuk össze. A margarin és liszt segítségével készítsünk rántást (kb. 5 dkg vajon pirítsunk meg két evőkanál lisztet, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és engedjük fel a maradék tejjel.

Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd öntsük hozzá a turmixolt mángoldot. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Addig kevergessük, amíg krémesre besűrűsödik.

Kész is az isteni mángoldfőzelék, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Finomságok konyhája

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago