Diéta & Egészség

Ha egy különleges főzelékre vágynánk: mángoldfőzelék

A mángold nálunk nem különösebb elterjedt – mondhatni egészen ritka -, elsősorban horvát éttermekben találkozhatunk vele, ott ugyanis alapköretnek számít. Ezúttal a mángoldfőzelék receptjét mutatjuk meg.

A méltatlanul elfeledett mángold a a cukorrépa és a cékla közeli rokona, amelyről  kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.

És hogy mi is pontosan a mángold?  Nos, ez a zöldség leginkább a spenótra hajaz, és nem csak kinézetében, de felhasználásában is sok hasonlóságot mutat a parajjal. Főzeléknek, lepénybe, köretnek használják leginkább, de ízesíthetünk vele burgonyapürét, sós rétest is, a levelét pedig megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel is. Általánosan elmondható hát, hogy aki szereti a spenótot, az nyugodtan próbálkozzon meg a mángolddal is.

Akárcsak a parajfőzelékhez a mángolfőzelékhez is készíthetünk zöldségfasírtokat, tükörtojást, de bundázott kenyérrel is nagyon ízletes.

Forrás: Árukereső

Hozzávalók

50 dkg mángold
3-4 dl tej, vagy tejszín
liszt, margarin
fokhagyma, só, bors, szerecsendió

A mángold levelét alaposan mossuk át, majd bőséges, forrásban levő vízben, rövid idő alatt főzzük puhára. (Ha a szárát is felhasználjuk, akkor előbb ezeket dobjuk be a forrásban levő vízbe, majd néhány perc múlva követheti a levele is. )

Egy szűrőlapáttal emeljük ki a mángoldot, és a fele tejjel, vagy tejszínnel turmixoljuk össze. A margarin és liszt segítségével készítsünk rántást (kb. 5 dkg vajon pirítsunk meg két evőkanál lisztet, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és engedjük fel a maradék tejjel.

Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd öntsük hozzá a turmixolt mángoldot. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Addig kevergessük, amíg krémesre besűrűsödik.

Kész is az isteni mángoldfőzelék, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Finomságok konyhája

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago