Lestyán, avagy egy régi vágású úr a fűszerek világában

A lestyán manapság már a kevésbé ismert fűszernövények közé sorolható itthon, ám  az erdélyi és a román konyha előszeretettel használja. Pedig ez a fűszernövény már illatával is elbódít minket, sőt mi több, még gyógynövényként sem utolsó!

A lestyán, mint gyógynövény

A lestyán görcsoldó tulajdonsággal rendelkezik, emellett lazító és enyhén fájdalomcsillapító hatású. Gyomor ás bélpanaszok esetén is hasznos: javítja az emésztést, mérsékli a szélszorulást, továbbá serkenti az étvágyat. Vizelethajtó tulajdonsága ugyancsak bizonyított.

Jótékony hatását a benne lévő illóolajnak köszönheti, emellett szerves savakat, kumarint, cukrokat, gyantát és csersavakat tartalmaz.

A húgyutak átmosására, igyunk meg egy pohárral a következő főzetből: 2 csapott kávéskanál felaprított, szárított lestyángyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel. Melegítsük fel (de semmiképpen ne forraljuk), majd szűrjük le. Fokozhatjuk vizelethajtó hatását, ha napi 2 csészével fogyasztunk belőle.

Ha emésztési problémával vagy gyomorégéssel állunk szemben, akkor az étkezések között kortyolgassunk el 1-1 csészével.

Vigyázat! Súlyos gyulladással járó vesebetegség esetén tilos a lestyángyökér alkalmazása. Emellett terhesség alatt sem javallott a lestyán fogyasztása.

Lestyán a konyhában

A növény minden része magáénak tudhatja jellegzetes, intenzív “vegeta”-illatú illóanyagát. Főként levesekben, egytálételekben használják, de a reszelt lestyángyökeret salátákhoz is adhatjuk vagy főtt zöldség gyanánt is fogyaszthatjuk. Ajánlatos azonban meghámozni, ugyanis a külseje elég keserű.

Különböző  “szíverősítőkben” is megtalálható, mint a likőrök és gyógynövényes oldatok.  Sőt, mi több fűszer kivonatok is készülnek belőle, úgy mint a vegeta vagy a leveskocka. Hiszen minek ide mesterséges ízfokozó, amikor ott a van nekünk a lestyán!

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

3 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

3 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

3 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

6 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

6 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago