Moringa alias lóretekfa – a titokzatos növény

Őszinték leszünk, mi először egy hajápoló összetevői között találkoztunk a moringa nevével. Fel is keltette a kíváncsiságunkat, ezért utána jártunk a témának!

Mi is az a moringa?

Nos, a moringa vagy más néven lóretekfa egy Ázsiában ás Afrikában őshonos növény, amely hazánkban talán még kevésbé ismert. Gyorsan nővő és ellenáll a szárazságnak is. Íze hasonlít a tormához, innen jön a tormafa elnevezése. Hívják még dobverőfának is, mivel termése erősen hajaz egy dobverőre.

Mi található benne?

A fa levelei nagyon értékesek, ugyanis 80 féle tápanyagot és 40 féle antioxidánst tartalmaznak. Kalciumban és C-vitaminban gazdag, és 25-ször több vasat tartalmaz, mint a spenót. Ballasztanyagokban is bővelkedik, így az emésztésünknek is jót teszünk vele, sőt az egészséges bélbaktériumoknak is táplálékul szolgál. Az egyenlítő környékén található növényt még bio üzemanyagként is használják, magvainak pedig víztisztító tulajdonsága van. Nem semmi, ugye?

Mire használjuk?

Ázsiában a moringa leveleit megfőzik, majd salátákba, levesekbe, de még főzelékekbe is felhasználják. Régebben a gyökereit is fogyasztották, mára azonban már nem, mivel kutatásokkal bebizonyították, hogy a növény gyökere mérgező alkaloidot tartalmaz, és emberi fogyasztásra nem ajánlott. Magjából olajat sajtolnak (másnéven behen olaj), amelyet a főzés-sütés mellett a kozmetikai termékekben is előszeretettel alkalmaznak (így találkozunk vele mi is először). Szárított leveléből tea is főzhető, amely energizáló és emésztésserkentő. Szegény országokban, ahol a víz nem megfelelő minőségű, ugyanakkor nincs pénz drága víztisztító készülékekre, a moringa magjából készült őrleményt tesznek a vízbe. Ez a por ugyanis képes elpusztítani a baktériumok nagy részét. Afrikában az alultápláltságot a moringa levelével is igyekeznek orvosolni, mivel a levelének extrém magas tápanyagtartalma van.

Moringa magjából készült por

Moringa a kozmetikai iparban

A moringa olaj kiváló bőrhidratáló és bőrkisimító. Gazdag dokozánsavban és sztearinsavban. A mag olaja fertőtlenítő hatású, így előszeretettel használják különböző bőrpanaszok enyhítésére, mint a horzsolás, a csípés, a karcolás és a vágás. Nagyon tartós olaj, akár 5 évi is eltartható. Az ókori egyiptomiak moringa olajos vázákat tettek a sírhelyeikbe, ugyanis ez az olaj kivételesen stabil oxidálódás szempontjából.

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

1 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

1 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

1 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

4 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago