Őszinték leszünk, mi először egy hajápoló összetevői között találkoztunk a moringa nevével. Fel is keltette a kíváncsiságunkat, ezért utána jártunk a témának!
Nos, a moringa vagy más néven lóretekfa egy Ázsiában ás Afrikában őshonos növény, amely hazánkban talán még kevésbé ismert. Gyorsan nővő és ellenáll a szárazságnak is. Íze hasonlít a tormához, innen jön a tormafa elnevezése. Hívják még dobverőfának is, mivel termése erősen hajaz egy dobverőre.
A fa levelei nagyon értékesek, ugyanis 80 féle tápanyagot és 40 féle antioxidánst tartalmaznak. Kalciumban és C-vitaminban gazdag, és 25-ször több vasat tartalmaz, mint a spenót. Ballasztanyagokban is bővelkedik, így az emésztésünknek is jót teszünk vele, sőt az egészséges bélbaktériumoknak is táplálékul szolgál. Az egyenlítő környékén található növényt még bio üzemanyagként is használják, magvainak pedig víztisztító tulajdonsága van. Nem semmi, ugye?
Ázsiában a moringa leveleit megfőzik, majd salátákba, levesekbe, de még főzelékekbe is felhasználják. Régebben a gyökereit is fogyasztották, mára azonban már nem, mivel kutatásokkal bebizonyították, hogy a növény gyökere mérgező alkaloidot tartalmaz, és emberi fogyasztásra nem ajánlott. Magjából olajat sajtolnak (másnéven behen olaj), amelyet a főzés-sütés mellett a kozmetikai termékekben is előszeretettel alkalmaznak (így találkozunk vele mi is először). Szárított leveléből tea is főzhető, amely energizáló és emésztésserkentő. Szegény országokban, ahol a víz nem megfelelő minőségű, ugyanakkor nincs pénz drága víztisztító készülékekre, a moringa magjából készült őrleményt tesznek a vízbe. Ez a por ugyanis képes elpusztítani a baktériumok nagy részét. Afrikában az alultápláltságot a moringa levelével is igyekeznek orvosolni, mivel a levelének extrém magas tápanyagtartalma van.
A moringa olaj kiváló bőrhidratáló és bőrkisimító. Gazdag dokozánsavban és sztearinsavban. A mag olaja fertőtlenítő hatású, így előszeretettel használják különböző bőrpanaszok enyhítésére, mint a horzsolás, a csípés, a karcolás és a vágás. Nagyon tartós olaj, akár 5 évi is eltartható. Az ókori egyiptomiak moringa olajos vázákat tettek a sírhelyeikbe, ugyanis ez az olaj kivételesen stabil oxidálódás szempontjából.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…