A Danone Magyarország 2024-ben ismét részt vett egy régiós kutatásban, amely öt kelet-közép-európai országban vizsgálta a fogyasztók étkezési szokásait. A felmérés célja az volt, hogy megértse, milyen a fogyasztók kapcsolata a növényi alapú étrendekkel, és mely állati eredetű élelmiszereket helyettesítik leggyakrabban növényi alternatívákkal.
A Danone Magyarország már harmadik éve végez kutatást a flexitáriánus étkezésről, amely a fenntarthatóbb étkezés egyik formája. A felmérésben résztvevő öt ország (Magyarország, Románia, Csehország, Szlovákia, Bulgária) adatai szerint a növényi alapú termékek továbbra is népszerűek, különösen a városokban és a fiatalok körében. A leggyakrabban a tejet helyettesítik növényi italokkal, mint például a zab-, mandula- és kókusztej. Ezek az italok általában reggel vagy kávézáskor kerülnek az asztalra.
A felmérésből kiderült, hogy Magyarországon a lakosság 31%-a követ valamilyen önként vállalt diétát, beleértve a vegetáriánus, vegán és flexitáriánus étrendet is. A flexitáriánusok tudatosan csökkentik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, és növényi alternatívákkal helyettesítik őket.
Miskolczi István, a NÉGYOSZ ügyvezetője szerint a magyar társadalom egyre nyitottabb a növényi alapú táplálkozásra. A kutatásból kiderült, hogy a fiatalabb generációk különösen szignifikánsan választanak növényi alapú italokat, ami fontos előrejelzés a jövő fogyasztási szokásaira nézve.
A kutatás alapján minden harmadik fogyasztó legalább alkalmanként helyettesíti az állati eredetű élelmiszerek egy részét növényi eredetű alternatívákkal. Az indokok közül az egészségmegőrzés a leggyakoribb (46%), majd az íz, a környezetvédelem és az ételintolerancia következnek. A növényi alapú italok fogyasztása különösen a nőkre jellemző, akik kávézáshoz, sütés-főzéshez, vagy akár magában is fogyasztják ezeket.
A Danone kutatásából kiderült, hogy a fogyasztók körében kialakult egy minta: legtöbben a kávézáshoz választják a nem tejalapú italokat. Az Alpro Barista termékcsalád az egyik legfontosabb, dinamikusan fejlődő szegmens a vállalat portfóliójában.
Ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni a vállalatok fenntarthatósági felelősségvállalását és a termékeik környezeti hatásait. A Danone számára kiemelten fontos, hogy olyan termékeket kínáljon, amelyeknek kisebb a környezeti lábnyoma, és ez a fogyasztók számára is fontos szempont. Az egészséges életmódra való törekvés és a változatos ízvilág miatt egyre többen választanak növényi alapú italokat más termékek helyett, főleg kávézáskor.
A kutatás eredményei szerint a növényi alapú étrendek iránti érdeklődés Magyarországon is növekszik, és egyre többen választanak fenntarthatóbb étrendeket, különösen a fiatalabb generációk körében.
Az idei húsvét garantáltan könnyeket csal a szemedbe – méghozzá az ízélménytől! Az Univer egy…
Ha eddig csak annyit tudtál a matcháról, hogy valami furcsa zöld por, amit a fiatalok…
A mosási szerek dinamikus világában a Mosóparfüm kedvenccé vált azok körében, akik friss, tartós illatot…
Az utóbbi években látványosan megváltozott a fiatalok viszonya az alkoholmentes italokhoz. A HEINEKEN és az…
Ha idén valami igazán különleges élményt keresel Valentin-napra, a McDonald’s Nyugati téri étterme egy romantikus…
A szombat este sokak számára a hétvége legjobb része: ilyenkor van idő kicsit lelassulni, feltöltődni…