Diéta & Egészség

Olvasónk receptje: erdei gyümölcsös-mogyoróvajas vegán palacsinta

A palacsintában az a jó, hogy nincs szigorú receptje, amolyan “érzésre” is összedobható finomság. Ahány ház, annyi recept, számtalan változata ismert, ami azért is remek, mert mi alakíthatjuk ki a nekünk tetsző receptúrát. Most a vegán palacsinta mellett döntöttünk. 

A palacsinta az az étel, amely minden magyar család asztalára került már, és biztosan nem férhet bele a vegán étkezésbe. Míg a mondat előbbi fele feltehetően igaz, addig a második közel sem: a “hagyományosan” tojást és tejet tartalmazó finomságot bizony vegán formában is elkészíthetjük.

Finom és kipróbált receptet mutatunk nektek, amelyet egy kedves olvasónk küldött. Mióta kipróbáltuk a vegán palacsinta receptjét, egyáltalán nem hiányoljuk a tojást és a fehér lisztet a reggeli palacsintákból.

Mutatjuk, hogyan készítheted el te is ezt a pofonegyszerű és egészséges reggelit!

Hozzávalók 2 adaghoz

Tésztához

  • 100 g zabliszt
  • 4 tk őrölt lenmag
  • 0.5 dl növényi tej
  • 1 banán
  • 1 tk fahéj
  • kevés olívaolaj

Feltét

  • mogyoróvaj (legyen inkább 100%-os, és hanyagoljuk az agyoncukrozott variációt)
  • 1 tk datolyaszirup ( ez ízlés szerint változhat)
  • chia mag
  • bogyós erdei gyümölcsök ízlés szerint (nyugodtan használjunk fagyasztott verziót, ugyanis az olvadás miatt sok levet eresztett gyümölcsök nagyon ízletesek lesznek a palacsintán)

A tésztához az összetevőket pakoljuk egy tálba, és alaposan nyomkodjuk össze. Ha szükséges tegyünk hozzá vizet vagy növényi tejet, a lényeg, hogy egy kellemesen sűrű masszát kapjunk. (Ne feledjük, hogy jóval sűrűbb masszát fogunk kapni, mint egy rendes palacsinta tészta esetében.)

Hagyjuk állni a tésztát 5-10 percig, addig pedig készüljünk elő a sütéshez.

Kevés olívaolajjal kenjünk ki egy serpenyőt, hevítsük fel az olajat. Ezután jöhet a sütés: szépen egyenletesen oszlassuk el a tésztát a serpenyőben, majd mindkét felét süssük meg.

Ha kész a tészta jöhetnek a finom feltétek! Kenjük meg mogyoróvajjal a palacsintát, ha szükséges (és édesen szeretjük), akkor jöhet rá egy kis datolyaszirup is. (Nekünk elegendő volt a tésztába rakott banán is a kellő édesség eléréséhez.) Tegyük rá ízlésesen a vegyes erdei gyümölcsöket, majd végül hintsük meg chia maggal.

A végeredmény szerintünk magáért beszél.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago