Diéta & Egészség

Olvasónk receptje: erdei gyümölcsös-mogyoróvajas vegán palacsinta

A palacsintában az a jó, hogy nincs szigorú receptje, amolyan “érzésre” is összedobható finomság. Ahány ház, annyi recept, számtalan változata ismert, ami azért is remek, mert mi alakíthatjuk ki a nekünk tetsző receptúrát. Most a vegán palacsinta mellett döntöttünk. 

A palacsinta az az étel, amely minden magyar család asztalára került már, és biztosan nem férhet bele a vegán étkezésbe. Míg a mondat előbbi fele feltehetően igaz, addig a második közel sem: a “hagyományosan” tojást és tejet tartalmazó finomságot bizony vegán formában is elkészíthetjük.

Finom és kipróbált receptet mutatunk nektek, amelyet egy kedves olvasónk küldött. Mióta kipróbáltuk a vegán palacsinta receptjét, egyáltalán nem hiányoljuk a tojást és a fehér lisztet a reggeli palacsintákból.

Mutatjuk, hogyan készítheted el te is ezt a pofonegyszerű és egészséges reggelit!

Hozzávalók 2 adaghoz

Tésztához

  • 100 g zabliszt
  • 4 tk őrölt lenmag
  • 0.5 dl növényi tej
  • 1 banán
  • 1 tk fahéj
  • kevés olívaolaj

Feltét

  • mogyoróvaj (legyen inkább 100%-os, és hanyagoljuk az agyoncukrozott variációt)
  • 1 tk datolyaszirup ( ez ízlés szerint változhat)
  • chia mag
  • bogyós erdei gyümölcsök ízlés szerint (nyugodtan használjunk fagyasztott verziót, ugyanis az olvadás miatt sok levet eresztett gyümölcsök nagyon ízletesek lesznek a palacsintán)

A tésztához az összetevőket pakoljuk egy tálba, és alaposan nyomkodjuk össze. Ha szükséges tegyünk hozzá vizet vagy növényi tejet, a lényeg, hogy egy kellemesen sűrű masszát kapjunk. (Ne feledjük, hogy jóval sűrűbb masszát fogunk kapni, mint egy rendes palacsinta tészta esetében.)

Hagyjuk állni a tésztát 5-10 percig, addig pedig készüljünk elő a sütéshez.

Kevés olívaolajjal kenjünk ki egy serpenyőt, hevítsük fel az olajat. Ezután jöhet a sütés: szépen egyenletesen oszlassuk el a tésztát a serpenyőben, majd mindkét felét süssük meg.

Ha kész a tészta jöhetnek a finom feltétek! Kenjük meg mogyoróvajjal a palacsintát, ha szükséges (és édesen szeretjük), akkor jöhet rá egy kis datolyaszirup is. (Nekünk elegendő volt a tésztába rakott banán is a kellő édesség eléréséhez.) Tegyük rá ízlésesen a vegyes erdei gyümölcsöket, majd végül hintsük meg chia maggal.

A végeredmény szerintünk magáért beszél.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

1 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago