Diéta & Egészség

Őszi illatos sárgarépa krémleves

A sárgarépa krémleves selymes, fűszeres és illatos, éppen olyan, amilyen egy őszi este jól tud esni. 

A sárgarépa nem csak a húslevesbe való, de önállóan, krémleves formájában is megállja a helyét. A krémlevesek készítése ráadásul mindig hálás feladat, abszolút meglepetésmentes, így tuti ötlet, ha a kísérletezést most inkább kihagynánk, és biztosra akarunk menni.

A sárgarépa krémleves a sütőtökhöz hasonlóan készül, és ahhoz hasonlóan érdemes fűszeresre készíteni. Bár nagyon kevés alapanyagból is összedobható, ha kicsit gourmet-ra vágyunk reszeljünk hozzá friss gyömbért, és szórjuk meg egy kis kurkumával, az ízorgia garantált lesz!

Forrás: Mindmegette

Hozzávalók

  • 10 darab sárgarépa
  • 2 darab hagyma
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 kávéskanál friss gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 darab babérlevél
  • 4 darab fokhagyma gerezd
  • 1 csipet chilipaprika
  • 1 csipet só, bors
  • 1 deciliter tejszín
  • 1 liter víz

Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymakockákat, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért. (Itt adhatjuk az ételhez a csilipaprikát is, ha szeretnénk.)

A kurkumát, köményt, sót, borsot keverjük össze egy kisebb tálban, majd öntsük a lábasba, utána pedig alaposan forgassuk össze az egészet.

Most jöhetnek a vékonyra karikázott sárgarépák. Addig pirítsuk tovább az ételt, amíg a répa egészen kicsit oda nem kap, ettől lesz ugyanis jó zamatos és kellemesen édes az íze.

Amikor már itt-ott barnás a sárgarépa (NEM FEKETE!), öntsük fel fél liter vízzel, dobjuk bele a babérleveleket is, és fedjük le!

Amikor a répa már majdnem megpuhult, botmixerrel turmixoljuk össze, és öntsük hozzá a tejszínt (természetesen használhatunk növényi tejszínt, vagy akár tejfölt is).

Recept forrása[sc name=”facebook” ]: Só és bors

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago